کتاب «صائب تبریزی و آذر بیگدلی» نگاهی به سبک هندی و ظهور دوره بازگشت ادبی

کتاب «صائب تبریزی و آذر بیگدلی» نگاهی به سبک هندی و ظهور دوره بازگشت ادبی

 «صائب تبریزی و آذر بیگدلی» عنوان کتابی در حوزه ادبیات فارسی است که به قلم زنده‌یاد «مرتضی ذبیحی» ادیب اراکی نوشته شده و نگاهی به سبک هندی و ظهور دوره بازگشت ادبی در شعر فارسی دارد.

این کتاب ۱۴۱ صفحه‌ای با شمارگان یک‌هزار نسخه از سوی انتشارات «بهمن» اراک به چاپ رسیده و در کتابفروشی‌ها موجود است.

قیمت هرجلد از این کتاب برای علاقه‌مندان به مطالعه ۱۴۰ هزار ریال است.

این کتاب علاوه بر اینکه شمایی ازویژگی‌های شعر فارسی در قرن نهم را ارایه داده نامی از شمار پرتعداد شاعران این دوران را ذکر کرده است.

تاملی در مباحث شهر آشوب، مفهوم معشوق در شعر فارسی و سیر غزل از حافظ تا صائب بخش قابل ملاحظه‌ای از مطالب و محتوای این کتاب را شامل می‌شود.

قهوه‌خانه‌ها، مخدرات و مسکرات، مسافرت به هند، آنچه باید از سبک هندی در شعر فارسی بدانیم و افت و خیر در سبک هندی از دیگر موضوعاتی است که با شاهد مثال و شرح مفصل در این کتاب به آن‌ها پرداخته شده است.

در ادامه شرحی از آذر بیگدلی شعر مشتاق، ساقی نامه‌ها، مضامین رباعی و مضامین مشترک ارایه شده است که توضیحات ذیل آن بسیار ارزشمند و گرانمایه است.

در ادامه مباحث این کتاب همچنین در خصوص مقام آذر بیگدلی در شعر پارسی و آذر شاعر روشنفکر زمانه خود شرحی آمده که مطالعه آن خالی از لطف نیست.

در مقدمه این کتاب آمده است: بعد از حافظ شاعر توانای قرن هشتم خورشید تابناک شهر فارسی به مرور رو به افول گذاشت و در قرن نهم بعد از جامی از یک سو شاعران حرف تازه‌ای برای گفتن نداشتند و از دیگر سو به لحاظ خلاقیت و قدرت بیان شاعر بزرگی در خیل انبوه گویندگان این دوره خودنمایی نکرد.

سبک هندی علیرغم زیبایی‌ها و نازک خیالی‌ها که در فرم و محتوای شعر فارسی ایجاد کرد به تدریج‌ ظهور شاعران پرشمار و تنک‌مایه و کم‌سواد سیر قهقرایی پیمود، لذا شعر از زیبایی و لطافت دور افتاد و به‌صورت لغزو چیستان درآمد و ابزار دستی در تفاخر و اظهار فضل گویندگان شد.

شاعرانی چون مشتاق اصفهانی و آذر بیگدلی با استعداد و آمادگی برای ایجاد تحول واقعی در شرایط ایجاد شده پا به عرصه گذاشتند که آگاهی از آن اهمیت زیادی دارد.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه