کتاب تنباکو: سیگار و قلیان، تهدیدی جدی برای سلامت جسم و روان و بهزیستی جامعه

کتاب تنباکو: سیگار و قلیان، تهدیدی جدی برای سلامت جسم و روان و بهزیستی جامعه

کتاب تنباکو: سیگار و قلیان، تهدیدی جدی برای سلامت جسم و روان و بهزیستی جامعه نوشته‌ی مونیکا ارفع و سید مجتبی جزایری، ضمن بیان مضرات بسیار استعمال دخانیات، آسیب‌های فرهنگی و اقتصادی متاثر از مصرف سیگار و قلیان را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد.

نگاهى گذرا به اعداد و ارقام مضرات بهداشتى، اجتماعى و اقتصادى استعمال دخانیات در سراسر دنیا، باعث نگرانى روزافزون خطرات گسترده این مواد مى‌شود. تنها از سال‌ 1970 تا 2010 میلادى، یعنى در حدود 40 سال، بیش از 72 میلیون نفر به وسیله‌ی مصرف مواد دخانى جان خود را از دست داده‌اند.

هزینه‌هاى سنگین درمان بیمارى‌هاى ناشى از دخانیات، غیبت از محل کار و تحصیل و کاهش 14 تا 21 سال از عمر در مصرف ‌کنندگان این سم مهلک، تنها بخشى از معضلات ناشى از مصرف مواد مذکور خواهد بود. همچنین بررسى‌ها نشان مى‌دهد که آمار طلاق در مصرف‌ کنندگان مواد دخانى بسیار بالاتر از جمعیت عادى است.

امروزه آمارها نشان مى‌دهند که مبارزه با دخانیات در کشورهاى پیشرفته مانند ایالات متحده، کانادا، استرالیا و اروپاى غربى سبب کاهش قابل ملاحظه‌اى در مصرف این مواد شده؛ اما متأسفانه کشورهاى جهان سوم در سال‌هاى اخیر برعکس با کاهش سن شروع به مصرف و افزایش قابل توجه زنان مصرف ‌کننده مواجه هستند. در این کشورها سالانه حداقل 3/4 % به مصرف ‌کنندگان مواد دخانى افزوده مى‌شود.

در کتاب تنباکو، مونیکا ارفع و سید مجتبی جزایری سعی بر این دارند تا راهکارهای پیشگیرانه و روش‌های موجود درمان براى افراد وابسته به نیکوتین را به صورت مفصل مورد بررسى قرار دهند. از مهم‌ترین عناوین این کتاب کاربردی می‌توان به تاریخچه‌ى تنباکو در دنیا، تنباکو در ایران، صنعت تنباکو، اثرات منفى استعمال دخانیات بر سلامت جسمى، رابطه‌ى میان استعمال دخانیات و سلامت روانى و زنان و دخانیات اشاره کرد.

کتاب تنباکو: سیگار و قلیان، تهدیدی جدی برای سلامت جسم و روان و بهزیستی جامعه مناسب چه کسانی است:

این کتاب برای همه افرادی که گرفتار سوء مصرف نیکوتین هستند، مفید و کاربردی خواهد بود.

در بخشی از کتاب تنباکو: سیگار و قلیان، تهدیدی جدی برای سلامت جسم و روان و بهزیستی جامعه می‌خوانیم:

آرسنیک یک عنصر شیمیایى است که به صورت طبیعى یا غیرطبیعى در آب آشامیدنى، برخى مواد خوراکى، داخل خاک و... یافت مى‌شود. در فارسى به اکسید آن مرگ موش و سولفید آن زرنیخ مى‌گویند.

این ماده‌ى سمى در گذشته به کرات براى به قتل رساندن به کار مى‌رفته است. آرسنیک در مقادیر کم داخل سیگار موجود است و پس از سوختن به صورت گاز ارسئین از طریق ریه‌ها جذب بدن شده به مرور زمان در اندام‌ها انباشته مى‌شود. این ماده‌ى شیمیایى براى قلب و عروق به شدت مضر است و مى‌تواند سرطان‌زا نیز باشد. پژوهشگران آن را به ویژه با سرطان ریه و سرطان پوست در انسان مرتبط دانسته‌اند.

به علاوه فیلتر بسیارى از سیگارها حاوى آرسنیک است. از این ‌رو دور انداختن ته سیگار در طبیعت، به ویژه آب‌ها، سالانه بیش از یک تن آرسنیک و فلزات سنگین و ترکیبات سمى دیگر مثل سرب و مس را در دنیا وارد چرخه‌ى حیات مى‌کند که مشکلات جبران‌ناپذیرى را به دنبال دارد.

در صنعت از آرسنیک براى تهیه‌ى آفت‌کش‌ها، حشره‌کش‌ها، مرگ موش‌ها و... استفاده مى‌شود.


فهرست مطالب
پیش‌گفتار 1
پیش‌گفتار 2
گیاه تنباکو (Nicotiana)
تاریخچه‌ى تنباکو در دنیا
تنباکو در ایران
صنعت تنباکو
ساختار سیگار
اثرات منفى استعمال دخانیات بر سلامت جسمى
رابطه‌ى میان استعمال دخانیات و سلامت روانى
زنان و دخانیات
مواجهه‌ى منفعلانه با دود سیگار
فرهنگ و رفتارهاى اجتماعى مرتبط با مصرف دخانیات
اثرات متقابل نیکوتین و داروها
قلیان
روش‌هاى عمده‌ى کنترل مصرف دخانیات
مجموعه قوانین و مصوبات ملى کنترل دخانیات در ایران
اقدامات انجام شده در ایران هت کاهش مصرف دخانیات
چگونگى وابستگى به تنباکو و روش‌هاى ترک دخانیات
گفتار پایانى
ضرب‌المثل، جملات و اشعار عامیانه در ارتباط با دخانیات
منابع فارسى
منابع خارجى

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه