کتاب راهنمای نگارش پایان‌نامه: ساختار، آیین نگارش

کتاب راهنمای نگارش پایان‌نامه: ساختار، آیین نگارش

کتاب راهنمای نگارش پایان‌نامه: ساختار، آیین نگارش، شیوۀ استناد، صفحه‌آرایی با Word نوشتۀ زهرا تهوری، شیوه‌نامه‌ای جامع پیرامون نحوۀ نوشتن گزارشات پژوهشی دانشجویان است.

ساختار ظاهری پایان‌­نامه­ تحصیلی در بیشتر کشورها بر اساس قواعد و شیوه­‌های خاصی است که با عنوان شیوه‌نامه، توسط دانشگاه به دانشجویان ارائه می­‌شود. دانشجویان نیز موظف‌اند بر اساس همین شیوه‌نامه، پایان‌نامۀ خود را آماده کنند.­

برخی از دانشگاه‌های ایران نیز شیوه‌نامه‌ها و راهنماهایی را با عنوان‌هایی چون "دستورالعمل تهیه و تدوین پایان‌نامه"، "آیین‌نامه نگارش پایان‌نامه"، "آیین نگارش و تدوین پایان‌نامه" و "دستورالعمل ساختار نگارش پایان‌نامه" تهیه و به دانشجویان ارائه کرده‌اند. این راهنماها، برای حفظ یک‌دستی ظاهری و بیشتر حاوی الگوهای کلی و مشخصات ظاهری یک پایان‌نامه به‌ همراه چند نمونه از استناد است.

دانشجویان هنگام کار بر روی پایان‌نامه (گزارش پژوهش)، درگیر محتوای اثر هستند و فرصت و مجال مطالعۀ متون مختلف در زمینۀ ساختار ظاهری و آماده‌سازی آثارشان را ندارند. عدم رعایت اصول و قواعد درست‌نویسی در گزارش پژوهش، در بسیاری از موارد بر داوری پایان‌نامه تأثیر می‌گذارد و داور را درگیر ویرایش ادبی متن و قضاوت درباره نگارش اثر می‌کند تا محتوای آن. استادان راهنما و مشاور نیز به‌ گونه‌ای از محتوای اثر دور و متمرکز بر ویرایش آن می‌شوند.

بنابراین، آشنایی با اصول و قواعد موجود در زمینۀ ساختار گزارش پژوهش، نوشتن پایان‌نامه را برای دانشجو آسان‌تر و کیفیت محتوای آن را بهتر می‌کند. ساختار گزارش پژوهش باید با رعایت اصولی در قلمروی بخش‌بندی، آیین نگارش، شیوه‌های استناد و صفحه‌آرایی باشد. کتاب حاضر در چهار فصل به این چند قلمرو در حوزۀ کتابداری و اطلاع‌رسانی می‌پردازد.

در بخشی از کتاب راهنمای نگارش پایان‌نامه می‌خوانیم:

صفحه عنوان، تقریباً تکرار اطلاعات روی جلد است. محتوای صفحه عنوان عبارت است از آرم و نام دانشگاه محل تحصیل دانشجو، نام دانشکده، گروه آموزشی مربوط، مقطع و رشته تحصیلی دانشجو، عنوان پایان‌نامه، نام استاد (ان) راهنما، استاد (ان) مشاور، پدیدآور، و تاریخ دفاع از پایان‌نامه.

ابتدا، آرم دانشگاه محل تحصیل دانشجو، نام دانشگاه، دانشکده و گروه آموزشی (داخل پرانتز) به ترتیب و زیر هم آورده می‌شود. سپس با یک سطر فاصله، عبارت "پایان‌نامه کارشناسی ارشد/دکترای کتابداری و اطلاع‌رسانی" (یعنی مقطع و رشته تحصیلی دانشجو بعد از کلمه پایان‌نامه) به‌ شکل ایتالیک/ ایرانیک نوشته می‌شود.

پس از دو سطر فاصله، عنوان اثر با قلمی درشت‌ و پررنگ‌تر از بقیه مطالب درج می‌شود (در مورد نوع، سبک و اندازه قلم در بخش ۵-۲-۱ توضیحاتی ارائه شده است). پس از دو سطر فاصله، استادان راهنما، مشاور و پدیدآور، به‌ ترتیب و در سطرهای جداگانه و با یک سطر فاصله قرار می‌گیرد. در پایان، تاریخ دفاع از پایان‌نامه (فصل و سال دفاع) می‌آید.

فهرست مطالب
پیشگفتار
فصل اول. اجزای پایان‌نامه
فصل دوم. آیین نگارش
فصل سوم. شیوه‌های استناد
فصل چهارم. برخی فنون تایپ و صفحه‌آرایی در Word
مآخذ

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه