کتاب "شرح مجموعه گل" معرف مشاهیر تخت‌فولاد اصفهان

کتاب "شرح مجموعه گل" معرف مشاهیر تخت‌فولاد اصفهان

 "شرح مجموعه گل" نوشته رحیم قاسمی کتابی در معرفی مشاهیر مدفون در تکیه سیدالعراقین تخت‌فولاد اصفهان است.

تخت فولاد سرزمین مقدسی است که از دیر زمان مورد نظر علمای دین و عرفا، حکما و دانشمندان بوده و از نشانه‌های هویت اسلامی و ملی جهان اسلام و تشیع و مردم اصفهان است.

جاذبه‌های معنوی تاریخی و هنری این مزارستان یکی از بهترین مکان‌ها جهت جذب زائران مشتاق و گردشگران داخلی و خارجی است.

تکیه سیدالعراقین تکیه زیبا و مصفایی است که در ضلع شرقی تکیه خاتون آبادی واقع شده است.

این تکیه وسیع به وسیله مرحوم آیت الله سیدالعراقین خاتون آبادی احداث شده و پس از وفات و دفن وی، این تکیه توسط فرزندانش بر مزار او ساخته شد و دو تن از رجال نام‌آور علم و فضیلت اصفهان نیز در داخل بقعه در کنار آن مرحوم مدفون شدند.

دورتادور تکیه اتاق‌ها و حجره‌هایی ساخته شده و خاندان‌های معتبر شهر، اموات خود را در آن به خاک می‌سپردند.

از جمله اتاق سمت مشرق متعلق به مرحوم حسام الواعظین و اتاق حاج شهاب السلطنه بختیاری در جنوب شرقی تکیه نیز بقعه زیبای مرحوم شیخ میرزا حسن داورپناه خوانساری قرار دارد.

در سال ۱۳۷۹ اتاق‌های تکیه توسط شهرداری خراب شد و چند اتاق باقیمانده اکنون به موزه عکس و روزنامه و سنگ نوشته‌های تاریخی و هنری تخت‌فولاد تبدیل شده است.

تربت پاک تخت‌فولاد شمار زیادی از مفاخر علمی، معنوی و هنری عالم تشیع را در خود جای داده است.

تکیه سیدالعراقین از جهت در برداشتن چندین چهره درخشان و کم‌نظیر موقعیتی ممتاز دارد.

در این تکیه فقهایی بزرگ، خطبایی مشهور، شعرایی ماهر و هنرمندانی فرزانه در خاک رفتند که در کمتر جایی از سرزمین تخت‌فولاد این تعداد شخصیت در یک مکان مدفون‌اند.

در این کتاب کوشش شده است که در حد توان با جستجوی فراوان در میان کتاب‌های گوناگون و پیشروی مصاحبه با بازماندگان مدفون شدگان در این تکیه، دورنمایی از زندگانی درخشان آن فرزانگان وادی علم و فضیلت ارائه شود.

مشاهیر مدفون در این تکیه شامل ۶ گروهند: فقها و مجتهدین که در راس آنان علامه میرمحمدصالح خاتون آبادی قرار دارد، خطبا و وعاظ و ذاکرین فضائل و مناقب اهل بیت (ع) که در راس آنان مرحوم شیخ محمدرضا حسام الواعظین واقع گشته است، شعرای فرزانه و متعهد از جمله میرزا عباس خان دهکردی شیدا و علی عبدالرسولی متخلص به ثابت، مفاخر هنری اعم از خوشنویسان، قلم‌زنان و کاشی‌تراشان که در بین خوشنویسان به چهره‌های چون شیدا و عبدالرسولی و در صنایع دستی نیز سیدمحمد عریض و استاد خلیل گلریز خاتمی اشاره کرد.

کتاب "شرح مجموعه گل" در هشت فصل تدوین شده است.

در فصول این کتاب درباره فقها و مجتهدین از جمله آیت‌الله سیدمحمد نجف آبادی، آیت الله شیخ محمدعلی مدرس دزفولی و علامه محمد صادق خاتون آبادی، خطباء و وعاظ از جمله شیخ عباسعلی معین الواعظین گورتانی، سید آقاجان نوربخش و سید سلیمان ابطحی، اطبا و پزشکان، هنرمندان، متفرقه و ماده تاریخ ها نگارش شده است.

این کتاب سال ۱۳۸۶ توسط کانون پژوهش با همکاری مجموعه تاریخی، فرهنگی، مذهبی تخت‌فولاد اصفهان در ۵۸۰ صفحه و شمارگان یک‌هزار نسخه به چاپ رسید.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه