کتاب مدیریت حمل و نقل انرژی فسیلی و اثرات آن بر بازدارندگی

کتاب مدیریت حمل و نقل انرژی فسیلی و اثرات آن بر بازدارندگی

کتاب مدیریت حمل و نقل انرژی فسیلی و اثرات آن بر بازدارندگی نوشته‌ی سعید نادری، ابعاد بازدارندگی را بر اساس مدیریت حمل و نقل انرژی مورد بررسی قرار می‌دهد و به نقش ژئوپلیتیکی در بخش انرژی و مدیریت حمل و نقل انرژی می‌پردازد.

سعید نادری در ابتدای کتاب مدیریت حمل و نقل انرژی فسیلی و اثرات آن بر بازدارندگی، به واکاوی عوامل مختلف موثر بر مدیریت حمل و نقل انرژی و قدرت ملی و بازدارندگی و عوامل آن می‌‌پردازد. از طرف دیگردر این اثر پژوهشی نقش ژئوپلیتیک موثر بر این مسئله نیز توضیح داده می‌شود.

بازدارندگی از جمله روش‌هایی است که از دیرباز برای مقابله با دشمنان مورد توجه بشر بوده و در دهه‌های اخیر مورد توجه نظریه‌پردازان قرار گرفته است. آیه شریفه «واعدوالهم مااستطعتم من قوه... » نیز دال بر همین موضوع است.

در عصر حاضر قوه‌ها و عوامل قدرت ملی بسیار وسیع‌تر از زمان‌های قبل شناسایی شده‌اند. در میان عوامل قدرت ملی، انرژی‌های فسیلی نفت و گاز نقش تعیین کننده‌ای دارند. برآوردها نشان می‌دهد که نیاز جهانی به انرژی‌های فسیلی کماکان در صدر قرار دارد. نکته قابل‌توجه در این خصوص، عدم انطباق جغرافیای مناطق تولید با مناطق مصرف است که به حمل و نقل انرژی ارزش راهبردی می‌دهد.

ایران دو قابلیت مهم جغرافیایی دارد: اول اینکه در کانون منطقه نفت‌خیز غرب آسیا قرار گرفته و دوم اینکه دارای موقعیت ارتباطی و دسترسی به آب‌های آزاد است. درک صحیح از این ویژگی‌ها در مدیریت حمل و نقل انرژی‌های فسیلی از طریق ایران، می‌تواند موقعیت منحصربه‌فردی برای کشور فراهم کند و به‌عنوان یک عامل مهم قدرت ملی به‌کار گرفته شود.

موضوع این کتاب نبود راهبردهای علمی در زمینه مدیریت حمل و نقل انرژی فسیلی نفت و گاز در منطقه به منظور افزایش بازدارندگی دفاعی از سوی کشورمان است.

در بخشی از کتاب مدیریت حمل و نقل انرژی فسیلی و اثرات آن بر بازدارندگی می‌خوانیم:

در میان عوامل قدرت ملی، انرژی فسیلی نفت و گاز نقش تعیین‌کننده‌ای به لحاظ اقتصادی و سیاسی دارد. انرژی‌های فسیلی از عناصر اصلی رشد پایدار اقتصادی، تولید ثروت و حرکت‌های بزرگ نظامی بوده‌اند. برآوردها نشان می‌دهد که با وجود پیشرفت‌های زیاد در حوزه‌های دیگر انرژی، نیاز جهانی به انرژی‌های فسیلی نفت و گاز کماکان در صدر قرار دارد.

نکته قابل‌توجه، انطباق‌نداشتن جغرافیای نیازمندان به انرژی فسیلی نفت و گاز با جغرافیای عرضه‌کنندگان آن است، به‌طوری‌که همواره بخش عمده‌ای از جهان در آمریکا، اروپا و آسیا نیازمند این نوع انرژی هستند. درصورتی‌که عرضه‌کنندگان در منطقه خاورمیانه [غرب آسیا]، شمال آفریقا، دریای کارائیب و خلیج گینه قرار دارند و فاصله جغرافیایی قابل‌توجهی بین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان وجود دارد. این وضعیت به حمل و نقل انرژی فسیلی نفت و گاز و مسیرهای آن ارزش راهبردی داده است.

فهرست مطالب
مقدمه
فصل اول: بازدارندگی
فصل دوم: قدرت ملی
فصل سوم: ژئوپلیتیک انرژی
فصل چهارم: انرژی‌های فسیلی و بازدارندگی
فصل پنجم: الگوهای مدیریت حمل و نقل انرژی
فصل ششم: وضعیت انرژی فسیلی نفت و گاز در منطقه
فصل هفتم: نقش ایران در مدیریت حمل و نقل انرژی منطقه
فصل هشتم: سخن پایانی

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه