کتاب آموزش HSE کاربردی (ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و محیط زیست)

کتاب آموزش HSE کاربردی (ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و محیط زیست)


کتاب آموزش HSE کاربردی (ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و محیط زیست)، به تالیف محمد جواد زمانی، کتابی کاربردی در ارتباط با ایمنی، بهداشت و محیط زیست در محیط کار و کارگاه‌هاست که مطابق با استاندارد‌های بین‌المللی کار و ایمنیHSE نوشته شده است.

هرچند دولت‌ها در سیاست‌های توسعه صنعت و صنعتی شدن در جهت رفاه ملت خود نقش اساسی دارند، ولی در بسیاری از کشورهای پیشرفته برنامه‌ریزی‌ها و روند پویای توسعه صنعتی همگام با توسعه پایدار و توجه مضاعف به حفاظت از محیط زیست و بهداشت و سلامت انسان‌ها است زیرا همواره رفاه جوامع بشری و انسان به عنوان محور اساسی توسعه پایدار مدنظر است.

از این رو حفظ ارزش‌های محیط زیست و برنامه‌ریزی به منظور کاهش مخاطرات شغلی در تصمیم گیری‌های سازمان‌ها و شرکت‌های خصوصی و دولتی اعم تجاری و صنعتی نقش عمده‌ای دارد. گرچه رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی هر ملتی حق طبیعی و اساسی است ولی نباید ناقض حق دیگران و آیندگان و نسل‌های بعدی باشد و عدم رعایت ملاحظات زیست محیطی و اکولوژیکی مشکلات بیشماری را برای کشور از جمله صنعت پدید می‌آورد.

امروزه نیروی انسانی سالم و محیطی پاک، در پیشرفت همه جانبه‌ی کشور و جامعه امکان‌پذیر است. سازمان‌های بزرگ و پیشرفته سعی می‌کنند از نیروی فعال انسانی جهت حفظ منابع زیست محیطی بکوشند. یکی از راه‌های شکوفایی اقتصادی و صنعتی، استقرار سیستمی است که بتوان به وسیله‌ی آن به این مهم دست پیدا کرد و این سیتم، سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست است. در کتاب آموزش HSE کاربردی (ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و محیط زیست) تلاش می‌شود با ارائه دستورالعمل‌ها، قوانین و انجام آموزش تا حد ممکن از وقوع حوادث، بیماری‌های شغلی و تخریب محیط زیست جلوگیری شود.

ایمنی یعنی محافظت شخصی از خطرات و حوادث احتمالی و ایجاد شرایط لازم برای سالم بودن محیط کار. برای جلوگیری از حوادث ناشی از کاربه یک سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی نیاز هست. زیرا عدم وجود یک سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شعلی اصلی‌ترین عامل بروز حوادث در صنعت است. در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی که یکی از عوامل پیشرفت روز افزون اقتصاد کشور است نیاز شدید به یک سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی حس می‌شود، تا در این صنعت از بروز حوادث و رویدادهای اتفاقی که منجر به فوت و نقص عضو و بیماری برای انسان می‌شود جلوگیری شود. باید تمام مخاطرات که اتفاق می‌افتد را شناسایی کنیم. پیامدهایی از قبیل احتمال سقوط، خفگی، برق گرفتگی، مرگ و میر، نقص عضو، از کار افتادگی را شناسایی و ارزیابی ریسک شدت اتفاق، احتمال وقوع مشخص شود. باید در مقابل صنعت و تکنولوژی احساس مسئولیت شود و روشهایی برای انجام کار انتخاب شود که علاوه بر ایمنی بودن حداکثر بهره وری را در صنعت در پی باشد.

در تهیه و تدوین کتاب آموزش HSE کاربردی (ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و محیط زیست) سعی شده مطالب کاربردی مرتبط با بهداشت حرفه‌ای، ایمنی و محیط زیست استفاده شود؛ چرا که استفاده از مطالب جدید، آموزش مداوم و هدفمند، عامل بسیار مفیدی برای نمادینه کردن فرهنگ HSE در یک جامعه یا سازمان است.

یکی از روش‌های نوین آموزشی، نشست‌های آموزشی قبل از شروع کار در محل کار یا همان TBM است. در TBM مهمترین موارد HSE و خطرات موجود یا احتمالی به گونه‌ای مفید برای افرادی که با آن موجه اند بازگو می‌شود.

فهرست مطالب
مقدمه
فصل اول: الزامات و سیستم‌های مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست
فصل دوم: بهداشت محیط و بهداشت حرفه‌ای و مواد شیمیایی
فصل سوم: محیط زیست
فصل چهارم: حریق و آتش‌نشانی
فصل پنجم: ایمنی و حفاظت فنی
پیوست 1 پیام‌ها و هشدارهای H.S.E
پیوست 2 فرهنگ لغت واصطلاحات ایمنی
پیوست 3 کلمات اختصاری
پیوست 4 علائم ایمنی
پیوست 5 علائم در آزمایشگاه شیمی
منابع و مآخذ

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه