کتاب دنیای دیجیتال در خدمت تعالی ذهن

کتاب دنیای دیجیتال در خدمت تعالی ذهن نوشتهی هووارد رینگولد، به بررسی این امر میپردازد که آیا وسیلههای دیجیتالی ساخت بشر میتوانند او را باهوشتر کنند؟
این روزها با هیجانهای اقتصادی و اجتماعی فراوانی روبهرو هستیم که برآمده از گسترش شبکههای ابزارهای الکترونیکی است. این شبکهها برای ما ممکن میسازند که دسترسی آسان و سریعی به اندیشهی مردم سراسر جهان داشته باشیم. این نوع دسترسی که روز به روز بر وسعت آن افزوده میشود، زمینهی نوعی وابستگی اعتیادآور را فراهم کرده است. این نوع وابستگی میتواند احساس و ذهن ما را کرخت و بیجان کند. همین امر میتواند سبب نزول فرهنگی جامعه و سطحیگرایی مردم شود.
کتاب دنیای دیجیتال در خدمت تعالی ذهن (Mind Amplifier) به جای پرداختن به این که چرا شبکهها و ابزار گوناگون مرتبط با آن ما را نادان کردهاند، به این مورد میپردازد که چگونه باید آنها را در راه تعالی ذهن قرار داد؟ چگونه باید رسانههای دیجیتال را طرحریزی کرد و چگونه باید از آنها استفاده کرد، به شکلی که سبب باهوشتر شدن کاربران شوند؟ چگونه میتوان ابزارهایی الکترونیکی ساخت که توانایی تفکر، برقراری ارتباط و حس مشارکت و همکاری را در ما افزایش دهند؟
هووارد رینگولد (Howard Rheingold) در این کتاب به مجموعهای جدید از وسیلههای شبکهای که تجهیزاتی بسیار ضروری برای زندگی هستند، نگاهی میاندازد و بررسی میکند که چگونه از این ابزارها استفاده کنیم تا بتوانیم فناوری سودمندتر و سازگارتری با روان انسانی طراحی کنیم. در نهایت، توضیح میدهد که چگونه با استفاده از ماشینها و رسانههای دیجیتال، ذهنی بسازیم که آگاه و از لحاظ اجتماعی هوشیار است.
در بخشی از کتاب دنیای دیجیتال در خدمت تعالی ذهن میخوانیم:
مردم از راه تقلید میآموزند. سرعت شگفتآور اینترنت، از توانایی هنجارها و بهترین تجربهها برای ظاهر شدن به عنوان نمونههایی از رفتار تولیدگر، پا فراتر نهاده است. در نتیجه، تنها بخشی از کسانی که به تقویتکنندههای شبکهای دسترسی دارند میدانند چگونه از آنها به شکل انرژیدهنده استفاده کنند. یکی از نتایج این عدم تطابق بین دسترسی داشتن و دانش چگونه دسترسی داشتن، اختلال اطلاعاتی و حملههای شخصی است. تمایل خوبی برای رعایت بیشتر مدنیت برخط دیده نشده است. آنچه ما نیاز داریم، طرحی ارتباطیست که از درک عمیقتر مردم از چرا و چگونه استفاده کردن از رسانه، حاصل شده باشد.
مهندسان و تکنوکراتها از حل مسائل وخیم جهانی مانند گرسنگی و نبود بهداشت بازماندهاند، زیرا پیچیدهترین این مسائل مربوط به روانشناسی، سیاست، فناوری و لجستیک هستند. اگر این اندازه دربارهی دلیلهای همکاری یا عدم همکاری مردم به دلیل نفع شخصی بیاطلاع نبودیم، چگونه میتوانستیم ابزار ارتباطی آینده را برای سیستمهای اجتماعی، طرحریزی دوباره کنیم؟ کاملاً روشن است که برقراری ارتباط بین جمعیت جهان از طریق شبکهای که امکان ارسال برخط پیام را برای بیشتر مردم دنیا مهیا کند، آخرین قدم نیست. و توانمند ساختن کاربران شبکههای تقویت شدهی ذهنی برای حل مسائل یکدیگر، دیگر مسئلهای به شدت ارتباطی-مهندسی محسوب نمیشود.
فهرست مطالب
ابزارهایی برای ذهن
سایبورگهای ذاتی
افزایش، ارتقا، گسترش
تکامل مشترک با ابزارهایی که در اختیار داریم
دانش اختراع
نقش فرهنگ
تأثیر الفبا
ابزارهای فکری رایانهای شده
خود راهاندازی
فراشناخت
خودکار کردن تفکر انتزاعی
شناخت مشترک
هوش جمعی
قدرت بسیار بودن
طرحی برای عملکرد جمعی بهبود یافته
نقطهای برای آغاز
قدردانی
دربارهی نویسنده
پانوشتها
مطالب مرتبط:
- کتاب ارزشیابی در خدمت آموزش
- کتاب نقش تربیت نوجوان در تعالی شخصیت وی
- کتاب نلسون ماندلا و رهیافتی بر تعالی انسان
- کتاب زمان در دسترس : استراتژیهایی برای تعالی در مدیریت نگهداشت
- بازخورد در خدمت تدریس
- کتاب بلاکچین از بیتکوین تا دنیای صنعت
- کتاب دنیای جدید کتابخانه ها
- کتاب بازار شش میلیارد نفری (در دنیای تجارت الکترونیک)
- کتاب گفتوگو با فرهنگمداران ایران و دنیای جدید
- دنیای احساس در کتاب «اشکهای باران»