بیت کوین چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

بیت کوین چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

بیت کوین
بیت کوین به عنوان یک ارز غیرفیزیکی و دیجیتال شناخته می شود که جهت انجام معاملات مالی از عملیات رمزنگاری شده بهره میبرد و همانند پول برای خرید کالا و خدمات، سرمایه گذاری و … میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. هر بیت کوین مجموعه ای از بیت ها است؛ در واقع بیت به عنوان یک واحد مشترک جهت تعیین زیرواحد بیت کوین مورد استفاده واقع میشود که استفاده از این واحد برای قیمت گذاری کالاها و خدمات مناسب تر است. باید در نظر داشت بیت کوین که نخستین ارز دیجیتال غیرمتمرکز نیز محسوب می گردد تاکنون از سوی دولتی در جهان به رسمیت شناخته نشده ولی در برخی کشورها به عنوان وسیله پرداخت قابل استفاده است از جمله کشورهایی نظیر آلمان و ژاپن.

بیت کوین چگونه کار میکند؟

ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز مانند بیت کوین پرداخت های فوری را به هر شخص، در هر نقطه دنیا امکان پذیر کرده است. در واقع استفاده از بیت کوین به این معنا است که اشخاص بدون آنکه نیاز باشد افراد به یک نهاد یا موسسه اعتماد کنند تا از طریق آنها انتقال پول انجام شود میتوانند امور مالی خود را مدیریت میکنند. از طرف دیگر بیت کوین که شبکه ای برای پرداخت های مستقیم و بی واسطه است که مدیریت تراکنش و صدور پول بصورت جمعی توسط شبکه انجام می شود. این بدان معنا است که هیچ کس نمی تواند به تنهایی کنترل شبکه را به دست داشته باشد و علاوه بر این هیچ بانک، موسسه یا دولتی بیت کوین را نظارت، اداره یا کنترل نمی کند.

 

استخراج بیت کوین چگونه است؟

استخراج بیت کوین یک فرآیند پیچیده است که با بهره گری از سخت افزارهای رایانه ای که محاسبات ریاضی را برای شبکه بیت کوین برای تأیید معاملات و افزایش امنیت انجام می دهد صورت می پذیرد. استخراج کنندگان بیت کوین در ازای هزینه های معامله هایی که آنها تأیید می کنند به عنوان یک پاداش ، میتوانند بیت کوین های تازه ایجاد شده را، جمع کنند. استخراج بیت کوین یک بازار تخصصی و رقابتی است که در آن پاداش با توجه به میزان استخراج بیت کوین محاسبه و انجام می شود. همه کاربران بیت کوین استخراج بیت کوین را انجام نمی دهند و استخراج بیت کوین راه ساده ای برای درآمدزایی نیست.

ویژگی های بیت کوین چیست؟

برجسته ترین ویژگی بیت کوین این است که تحت نظارت و کنترل کاربران است به جهت این ویژگی و خصوصیت غیرمتمرکز بودن است که آن دسته از اشخاصی که به موسسات مالی و بانکها بی اعتمادند از این شیوه برای مبادلات مالی استفاده میکنند؛ شیوه ای که دیگر هیچ نهادی قادر نیست که به تأیید تراکنش ها مبادرت ورزد و بخشی از آنها را با عدم تأیید مواجه سازد.
دولت ها برای چاپ پول های رایج ملی خود با محدودیت مواجه نیستند این در حالی است که اتعداد واحدهای بیت کوین محدود به بیست و یک میلیون است که با دستیابی به این عدد استخراج بیت کوین متوقف خواهد شد.
بهای بیت کوین است در یک دوره زمانی کوتاه به صورت پیش بینی نشده ای افزایش و یا کاهش یابد. این موضوع میتواند تأثیرات متفاوتی در سرمایه گذاری ها داشته باشد چرا که هرگونه تراکنش بیت کوین از سوی هر شخص غیر دریافت کننده، برگشت ناپذیر است.
اشخاصی که توسعه رمز ارزها را انجام میدهند لزوماً صادرکننده یا منتشرکننده ی رمز ارزها نیستند بلکه ممکن است صرفاً به صدور و توسعه آنها بپردازند.
استخراج کنندگان بیت کوین چه کسانی هستند؟

ماینره (Miners) یا استخراج کنندگان کسانی هستند که با استفاده از سخت افزارهای قدرتمند خود امنیت شبکه را حفظ می کنند. در جریان این پروسه بیت کوین تولید میشود و به استخراج گران تخصیص می یابد.

استخراج بیت کوین در قوانین و مقررات ایران:

رمز ارزها از جمله بیت کوین در ایران همواره با چالش هایی مواجه بوده است چرا که از یک طرف بانک مرکزی یه کار گیری بیت کوین و ارزهای مجازی دیگر را در تمام مراکز پولی و بانکی ممنوع اعلام کرده. بانک مرکزی در یک اطلاعیه تشکیل و فعالیت اشخاص برای ایجاد و اداره شبکه پولی و پرداخت مبتنی بر فناوری زنجیره بلوک را غیرمجاز اعلام کرد. یکی از مستندات بانک مرکزی برای این تصمیم قانون پولی و بانکی است که در سال 1351 به تصویب رسید که بر اساس آن تولید و انتشار پول رایج و تعیین ابزارهای پرداخت به صورت انحصاری از اختیارات و صلاحیت های بانک مرکزی محسوب می گردد. در همین راستا و در دی ماه 1396 شورای عالی مبارزه با پولشویی دستورالعملی را در خصوص رمز ارزها به تصویب رساند که در بردارنده ی موارد ذیل است:

انتشار رمز ارز با پشتوانه ریال، طلا و فلزات گرانبها و انواع ارز در انحصار بانک مرکزی است.
تشکیل و فعالیت اشخاص برای ایجاد و اداره شبکه پولی و پرداخت مبتنی بر فناوری زنجیره بلوک، از نظر این بانک، غیرمجاز محسوب میشود. بانک مرکزی حق پیگرد قانونی اشخاصی که با نادیده گرفتن مقررات، به ایجاد و اداره شبکه اقدام یا نسبت به آن تبلیغ می کنند را برای خود محفوظ می داند.
هرگونه ضرر و زیان ناشی از فعالیت براساس شبکه های پولی و پرداخت مبتنی بر فناوری زنجیره ای بلوک و کسب و کارهای مرتبط با آن، متوجه ناشرین، پذیرندگان و یا متعاملان آن است.
موضوع استخراج رمز ارزها در کمیسیون اقتصادی دولت در حال بررسی است و پس از اتخاذ تصمیمات لازم، ضوابط آن مطابق با مقررات و مصوبه فوق ابلاغ میشود.

سپس در سال 1397 بانک مرکزی پیش نویس سیاست نامه خود را در خصوص ارزهای دیجیتال با عنوان الزامات و ضوابط حوزه رمز ارزها منتشر کرد. در این دستورالعمل بانک مرکزی پذیرفت که اگر رمز ارزها به عنوان وسیله پرداخت مورد استفاده قرار نگیرند از ممنوعیت استفاده و استخراج برخوردار نیستند.

اما آخرین تصمیم دولت در خصوص رمز ارزها تیرماه 1398 اتخاذ شد که دولت در یک قانون گذاری رسمی آیین نامه فرآیند استخراج فرآورده پردازی رمزنگاری شده رمز ارزها و استفاده از رمز ارز را تصویب و ابلاغ کرد. در بند دو آیین نامه فوق این مطلب تصریح شده است که “استخراج فرآورده‌های پردازشی رمزنگاری‌شده رمزارزها (ماینینگ) با اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز است”. طبق این آیین نامه استفاده از رمزارزها در مبادلات داخلی ممنوع است و ریسک استفاده از آنها برعهده طرفین معامله قرار دارد این بدان معنا است که مشمول حمایت و ضمانت دولت و نظام بانکی کشور قرار نمی گیرند.

در این آیین نامه در خصوص ماینینگ( استخراج رمز ارزها) مواردی تبیین گردیده که اختصاراً عبارتند از :

تامین برق متقاضیان استخراج رمزارزها صرفاً با دریافت انشعاب برق از شبکه سراسری یا احداث نیروگاه جدید خارج از شبکه سراسری صورت می‌گیرد.
مصرف برق و گاز برای استخراج رمزارزها (ماینینگ) در ساعات و زمان اوج مصرف ممنوع است.
مراکز استخراج رمزارزها، به عنوان واحد تولید صنعتی شناخته‌شده و مشمول مقررات مالیاتی خواهند بود. تنها در صورتی که منابع مالی را پس از صدور محصول به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند مشمول مالیات صفر درصد خواهند بود.
متقاضیان استخراج فرآورده‌های پردازشی رمزنگاری‌شده رمزارزها (ماینینگ) در صورت استفاده از منابع تجدیدپذیر و پاک تابع قوانین و مقررات مربوط و ضوابط وزارت نیرو هستند.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه