فقر آهن چیست و چه تاثیری بر بدن دارد؟

فقر آهن چیست و چه تاثیری بر بدن دارد؟

کم‌خونی فقر آهن عارضه‌ای است که در آن، کمبود آهن در بدن منجر به کاهش تعداد گلبول‌های قرمز خون می‌شود.

کم‌خونی فقر آهن به دلیل کمبود آهن در خوراک یا جذب نشدن آهن توسط بدن اتفاق می افتد. علی‌رغم شیوع این بیماری، بیشتر افرادی که از فقر آهن یا کم‌خونی خفیف رنج می‌برند، تا‌ زمانی‌ که بیماری‌شان شدت نیافته، معمولاً متوجه علائم آن نمی‌شوند.

کم‌خونی فقر آهن چیست؟کم‌خونی یا «آنِمی» به کاهش گلبول‌های قرمز سالم خون یا کاهش هموگلوبین گفته می‌شود که وظیف‌ی اکسیژن‌رسانی به دستگاه‌های مختلف بدن را به‌ عهده دارند.

علائم کمبود آهن در بدن چیست؟زمانی که سطح آهن به شدت کاهش می‌یابد، علائم کمبود آهن بروز پیدا می‌کند که هشدار دهنده است. علائم کمبود آهن ابتدا نامحسوس و کم هستند و زمانی که مشکل بزرگ و حادتر می‌شود، به علائم بارز تبدیل می‌شوند. علائم کمبود آهن عبارتند از:

خستگی

سرگیجه

کاهش ایمنی

آهن مورد نیاز بدن چگونه تامین می‌شود؟آهن مورد نیاز بدن از غذاهای مختلف مانند زرده‌ی تخم مرغ، گوشت، ماهی، جگر، حبوبات و … تأمین می‌شود. از دلایل کم خونی فقر آهن می‌توان به مواردی همچون تغذیه‌ی نادرست، گیاهخواری و جذب ناکافی آهن از غذاهای خورده شده اشاره کرد.

فرآیند جذب آهن نیاز به محیط اسیدی معده دارد. بنابراین مصرف هم‌زمان آهن با داروهای ضد‌اسید معده، جذب آن را کاهش می‌دهد. همچنین مصرف همزمان آهن با شیر و لبنیات، مکمل کلسیم و منیزیم، چای و قهوه، غلات، توت‌فرنگی و طالبی توصیه نمی‌شود. از سوی‌ دیگر مصرف همزمان آهن با ویتامین ث، روند جذب آن را افزایش می‌دهد.

درمان فقر آهن به چه شکل انجام می‌شود؟همان طور که اشاره کردیم درمان فقر آهن بامصرف مکمل آهن برطرف می‌شود. از نکات بسیار مهم در انتخاب مکمل آهن، مقدار آهن موجود در آن، وضعیت جذب و تحمل گوارشی آن است. بسیاری از مکمل‌های موجود در بازار به مقدار کافی آهنِ قابل جذب ندارند و باید به‌ دفعات در روز مصرف شوند. از سوی دیگر بعضی از مکمل‌های آهن باعث بروز عوارضی شدیدی مانند تهوع، یبوست، دل‌درد، اسهال و تغییر رنگ مدفوع می‌شوند. بنابراین باید در انتخاب مکمل آهن در درمان فقر آهن دقت کنیم.

برای درمان کمبود آهن چه بخوریم؟به غیر از مکمل‌های دارویی که به‌طور مستقیم باعث افزایش سطح آهن خون می‌شوند، استفاده برخی مواد غذایی و سبزیجات هم می‌توانند میزان آهن بدن را افزایش دهند.

انار

این میوه حاوی سطح بالایی از آهن است و برای درمان آنمی بسیار توصیه می‌شود. انار همچنین حاوی فیبر، پتاسیم و دیگر ویتامین‌هایی است که به افزایش جریان خون سالم کمک می‌کند. آب انار منبع غنی از آهن به‌شمار می‌رود.

گوجه فرنگی

این محصول کشاورزی به جذب آهن کمک می‌کند و برای فردی که به آنمی دچار است، مفید خواهد بود. می‌توانید گوجه فرنگی را به سالاد، خورشت و انواع مدل غذاها اضافه کنید.

میوه و سبزی

سبزیجات مختلفی مانند مارچوبه، میوه‌های خشک مانند برگه زرد آلو، هلو و آلو، گلابی، انجیر، کشمش و مویز باعث افزایش سطح آهن خون می‌شوند.

گیاهان دارویی

برخی از گیاهان باعث افزایش سطح آهن بدن می‌شوند ولی بهترین آنها شامل ریشه ترشک، ریشه قاصدک و  گیاه گزنه می‌شوند. البته پیشنهاد می‌شود قبل از شروع به مصرف این گیاهان دارویی حتما با پزشک مشاور و دکتر طب سنتی مشورت کنید.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه