مقالات سیاسی و اجتماعی

اولویت‌های دولت سیزدهم از نگاه رسانه‌ها

اولویت‌های دولت سیزدهم از نگاه رسانه‌ها

 دولت سیزدهم در حالی بر سر کار آمده است که کشور با مسایل مهمی همچون کرونا و چالش‌های اقتصادی مواجه است و به همین دلیل رسانه‌ها می‌کوشند تا ضمن آگاه ساختن دولت از چرایی و ریشه‌های مشکلات، دولتمردان را در یافتن راهکارهای موثر برای غلبه بر این بحران‌ها یاری رسانند.

 دولت سیزدهم در حالی بر سر کار آمده است که کشور با مسایل مهمی همچون کرونا و چالش‌های اقتصادی مواجه است و به همین دلیل رسانه‌ها می‌کوشند تا ضمن آگاه ساختن دولت از چرایی و ریشه‌های مشکلات، دولتمردان را در یافتن راهکارهای موثر برای غلبه بر این بحران‌ها یاری رسانند.

حجت الاسلام رییسی در حالی سکان هدایت کشور را در دست می گیرد که به دلیل مسایل پیش آمده سطح انتظارات از او بالا رفته و همه مردم منتظر هستند که وضعیت موجود تغییر کند؛ مسایلی که رسانه ها آن را بازگو می کنند و انتظار اصلاح امور را دارند. در این میان بررسی تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی مهمترین مسایل کشور که دولت سیزدهم با آن مواجه است، پرداخته اند.

 

رسانه‌های اصلاح‌طلب

رئیسی با یکدستی قوا فرصت آزمون و خطا ندارد

روزنامه آرمان ملی در گفت وگو با محمدرضا تابش فعال سیاسی اصلاح طلب می نویسد: آقای رئیسی در موضع گیری‌ها، صحبت‌ها و بحث‌های انتخاباتی اعتقاد داشتند که باید بر مبنای اعتدال حرکت کرد و دولت بنده به هیچ جناحی وابسته نیست. بنابراین انتظار می‌رود که آقای رئــیسی به صحبت‌های صریحی که در انتخابات ریاست جمهوری بیان کردند، عمـل کنند. نباید این مساله را فراموش کنیم که شرایط کشــور در مسائل مختلف اقتصادی، سیاسی و... آنقدر بحرانی و مخاطره آمیز است که دیگر هیچ فردی در کشور اجازه آزمون و خطا ندارد. زمان آزمون و خطا کردن برای حل مشکلات کشور تمام شده است و نباید آقای رئیسی در چیدن یک تیم اقتصادی قوی و کارآمد در کشور دچار اشتباه شود. امیدوارم افراد پاکدست، صادق، توانمند، متخصص و متعهد که از تجربه و سابقه کاری خوبی برخوردار باشند در کابینه آقای رئیسی حضور پیدا کنند و برای حل مشکلات کشور سعی و تلاش کنند. هر فردی  که در کابینه رئیسی به پاستور راه پیدا می‌کند باید به منویات آقای رئیسی و شعارها و آرمان‌های انقلاب اسلامی پایبند باشند و به نگرانی‌های مردم در ابعاد مختلف، از جمله وضعیت اقتصادی و معیشتی آنها رسیدگی کنند.

 

رئیسی و سیاست منطقه‌ای میدانی!

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم صابر گلعنبری تحلیلگر مسائل بین‌الملل نوشت: بالاخره دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی به اتمام رسید و ابراهیم رئیسی کار خود را آغاز کرد. هم‌اکنون ناظران خارجی منتظر رویکرد رئیس‌جمهوری جدید در پیگیری سیاست خارجی ثابت جمهوری اسلامی ایران هستند. خود رئیسی سه روز پس از اعلام نتایج انتخابات و در اولین کنفرانس خبری خود چارچوب کلی سیاست خارجی دولتش را اعلام کرد و در مراسم تحلیف نیز با تفصیلی بیشتر به تشریح آن پرداخت. رئیسی در سخنان خود بر حل بحران‌های منطقه و مشکلات منطقه از طریق گفت‌وگو تاکید و اعلام کرده که اولویت سیاست خارجی دولتش بهبود روابط با همسایگان است. اینجا ذکر این نکته مهم است که ایران در روابط خارجی خود با دو سطح بحران مواجه است که به اشکال مختلفی با هم گره خورده و از یکدیگر تاثیر می‌پذیرند؛ نخست تنش‌ها و بحران‌های منطقه و دیگری بحران‌های بین‌المللی با غرب و به خصوص آمریکا. دولت روحانی معتقد بود حل بحران‌های خارجی از سطوح بین‌المللی آن امکان‌پذیر است که در آن صورت حل بحران در روابط منطقه‌ای تحصیل حاصل است؛ اما این گزاره به مرور وقت ناصوابی خود را نشان داد و دیدیم که همین تداوم تنش و بحران در روابط منطقه‌ای چه تاثیری بر خروج آمریکا از برجام و تشدید سیاست فشار حداکثری گذاشت. اما در مقابل گویا دولت جدید در صرافت «حل و فصل» بحران‌های خارجی از خاستگاهی منطقه‌ای است؛ به این معنا که این امر از سطوح منطقه‌ای بحران‌های خارجی شروع شود تا سطوح بین‌المللی آنها را در برابر امر واقع اجتناب‌ناپذیری قرار دهد.

 

پیش‌بینی اصلاح‌طلبان از کابینه رئیسی

‌روزنامه شرق در گزارشی آورد: نسبت دولت سیدابراهیم رئیسی با اصلاح‌طلبان چگونه خواهد بود؟ این پرسشی است که خاصه بلافاصله بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری و تماس‌های دفتر رئیسی با برخی اصلاح‌طلبان مطرح شد؛ اینکه قرار است رئیسی از اصلاح‌طلبان استفاده کند، آنها را طرد خواهد کرد یا در وضعیتی میانه، صرفا نظرات اصلاح‌طلبان را خواهد شنید؟ حالا این پرسش‌ها در آستانه اعلام وزرای پیشنهادی بیش از پیش مطرح است؛ به‌ویژه با این پیش‌زمینه که رئیسی گفته است در انتخاب وزرا شایسته‌سالاری را حاکم می‌کنم؛ موضوعی که به تصمیم او برای تشکیل دولتی فراجناحی هم تعبیر شد. محمد هاشمی‌رفسنجانی درباره کابینه دولت سیزدهم گفته است: «اگر به آن حرف‌ها [در مراسم تحلیف و تنفیذ] به‌درستی عمل شود، مبنای انتخاب اعضای کابینه باید شایسته‌سالاری باشد و این یعنی از همه نیروهای توانمند جناح‌های مختلف سیاسی و نیز متخصصانی که سابقه دانشگاهی دارند و در کار خود کارشناس هستند، استفاده شود». ابطحی هم در پاسخ به این پرسش که آیا انتخاب محمد مخبر به‌عنوان معاون اول دولت پیامی به اصلاح‌طلبان است یا خیر، گفته است: «یکی از ویژگی‌های آقای مخبر، این است که هیچ‌گاه در جناح‌های سیاسی (اگرچه خاستگاهش اصولگرایی است) نبوده و به بیانی در جناح‌بندی‌های سیاسی داخلی، ردپایی از او نیست و دخالتی نکرده است. اگر به همین شکل ادامه پیدا کند، می‌تواند امیدبخش باشد».

 

درباره پیشنهاد به رئیس جمهوری

روزنامه آفتاب یزد در یادداشتی به قلم سیدعلیرضا کریمی می آورد: امروز روزنامه آفتاب یزد از رئیس جمهور محترم درخواست روشنی را مطرح کرده است:در مورد شدت گرفتن بیماری کووید۱۹ و ویروس منحوس کرونا معطل تشکیل کابینه نباشید و کارگروهی در این باب تشکیل دهید. بهرحال تا لیست کابینه به مجلس معرفی شود سپس کمیسیون‌ها برنامه و کارنامه وزرای پیشنهادی را بررسی نمایند و موضوع به صحن برود به نظر می‌رسد حداقل ۳ الی ۴ هفته کشور معطل این پروسه باشد. و این درحالیست که مردم در همین بازه زمانی به شدت درگیر ویروس کرونا هستند و هر روز رکوردهای میزان ابتلا، بستری و فوت بیماران کرونایی شکسته می‌شود. ضمن آنکه در نظر داشته باشید به گفته مسئولان بهداشتی هنوز ما به قله پیک پنجم بیماری نرسیدیم و این بدین معنی است اگر تا چند روز دیگر تیتر نخست روزنامه آفتاب یزد به جای عدد۵۸۸، عدد ۱۰۰۰ و یا حتی بیشتر بود نباید تعجب کرد. هرچند همه ناظران و عاملان متفق القول‌اند که ممکن است آمار واقعی فراتر از این حرف‌ها باشد و آنچنان نمی‌توان به تست‌های پی سی آر و ایضا دلایل فوت بیماران استناد نمود. فلذا زیبنده است رئیس جمهور محترم حتی همین ۳ الی ۴ هفته را مغتنم شمرده و مقابله واقعی و نه شعاری با کرونا را شروع نمایند. این مقابله بدین معنی است که در کنار اتخاذ قوانین موثر، روند تولید، واردات و تزریق واکسن به شدت تسریع شود.

 

دولت رییسی صدای بیماران «ای‌بی» را بشنود

روزنامه جهان صنعت در گفت و گو با سیدحمیدرضاهاشمی گلپایگانی، موسس و مدیرعامل خانه «ای‌بی» نوشت: متاسفانه با تمام تلاش‌های که در این سالها انجام داریم هنوز این بیماری شامل بیماران خاص نیست و از بدو تولد این بیماری همراه شخص است. یعنی این نیست که فرد با بالا رفتن سن به این بیماری دچار شود بلکه این بیماری همیشه با فرد است متاسفانه بیماران پروانه‌یی عمر کوتاهی دارند. البته بسیاری از بیماری‌ها که مخارج هزینه و شدت بالایی دارند هنوز به عنوان بیماری‌های خاص ثبت نشده‌اند و نیاز به دستور مستقیم رییس‌جمهور دارند. قاعدتا یکی از مطالبات ما از رییس‌جمهور جدید همین امر است، که آقای رییسی توجه بیشتری به بیماران خاص داشته باشد.

 

‌برسد به دست رئیس جمهور

روزنامه همشهری در یادداشتی به قلم نیما فاتح‌ پزشک و دانش‌آموخته مدیریت سلامت می نویسد: جناب آقای رئیسی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا خواهان «طرح جامع» تحول در مبارزه با کرونا شدند و سرفصل‌های چنان طرحی را چنین اعلام کردند: پروتکل‌های بهداشتی، سازوکارهای درمانی، فرایند تأمین و تولید واکسن، سازوکار واکسیناسیون عمومی، برآورد وضعیت آینده کرونا و راهکارهای پیشگیری و مواجهه با انواع جهش‌یافته ویروس، سازوکار حمایت از کسب‌وکارهای متضرر از کرونا، نحوه حمایت شایسته از کادر درمان و افزایش مشارکت مردم و نهادهای مردمی در بخش‌های مختلف. جناب آقای رئیسی، امیدوارم در میانه بحرانی که روزانه بیش از صدها ایرانی را به کام مرگ می‌کشد، اسیر صنعت تولید سند و بوروکراسی ناکارآمد «طرح جامع تحول» نشوید. ساختار و سازمان مدیریت بحران امتحان خود را پس داده است و در چشم‌انداز تجارب موفق و ناموفق جهانی نیاز به جراحی عمیق و سریع دارد. جناب آقای رئیسی هر خانواده‌ای که هم‌اکنون عزیزی را از دست می‌دهد، به حق یا ناحق، دقیق یا غیردقیق به عزاداران شاکی از وضع موجود مدیریت بحران بدل می‌شوند. این می‌تواند زمینه‌ساز تلاقی بحران کرونا و بحران سیاسی جدیدی باشد که در بستر وضعیت اقتصاد تحریمی بسیار نگران‌کننده است و آنچه در تلاقی بحران‌های متنوع پیش‌روی ماست، تلفات بیشتر و تخریب و زوال سرمایه‌های ملی و انسانی است. بنابراین مؤکداً عرض می‌کنم هیچ راهی، هیچ راهی به جز تعطیلی کامل دو هفته‌ای کشور جهت کنترل گونه دلتا و بازسازی سازمان مدیریت بحران پیش‌رویمان نیست.

 

از کابینه رئیسی چه خبر!

خبرگزاری ایلنا در گزارشی می نویسد: سید ابراهیم رئیسی که روز پنجشنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ در صحن مجلس مقابل نمایندگان به عنوان هشتمین رئیس‌جمهور سوگند یاد کرد، گفت که در هفته پیش رو لیست اعضای کابینه خود را طبق فرمایشات مقام معظم رهبری که فرمودند باتوجه به شرایط کشور کابینه هرچه زودتر تشکیل شود به مجلس خواهد داد. در حالیکه بسیاری امیدوار بودند با انتخاب مخبر و اسماعیلی به عنوان معاون اول و رئیس دفتر رییسی هرچه زودتر کابینه پیشنهادی اعلام شود، اما خبرها و شنیده‌ها نشان می‌دهد که اختلافات هنوز حل نشده و ممکن است لیست نهایی در جلسه امروز هم اعلام رسمی نشود. با این حال و به گفته سید نظام‌الدین موسوی سخنگوی هیات رئیسه مجلس، حتی با اعلام اسامی گزینه‌های پیشنهادی نیز کار بررسی صلاحیت آنها پس از ایام تاسوعا و عاشورا آغاز خواهد شد. همچنین به گفته سلیمی دیگر عضو هیات رئسه مجلس قرار است این بار در جلسات رای اعتماد ساز و کار جدیدی برای بررسی صلاحیت‌ها اعمال شود.

 

رسانه‌های اعتدالی

گفت‌وگوی رئیسی مکرون

روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: رئیس‌جمهوری کشورمان در گفت‌وگوی تلفنی با همتای فرانسوی خود با بیان اینکه دولت جدید ایران از توسعه روابط با فرانسه براساس منافع مشترک و احترام متقابل استقبال می‌کند، بر توسعه روابط دو کشور بویژه در زمینه‌های اقتصادی و تجاری تأکید کرد و گفت: در هر مذاکره‌ای باید حقوق ملت ایران تأمین شود. آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی روز دوشنبه در تماس تلفنی یک ساعته «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه، با اشاره به نقض مکرر و فاحش تعهدات از سوی امریکا و همچنین عدم پایبندی سه کشور اروپایی عضو برجام به تعهدات خود در این توافق بین‌المللی، گفت: امریکایی‌ها با وضع تحریم‌های جدید تعهدات خود را به‌طور آشکار نقض کرده و حتی تحریم‌های جدید را به حوزه اقلام بشردوستانه هم کشاندند. آیت‌الله رئیسی با تأکید بر اینکه هم امریکا و هم اروپایی‌ها باید به تعهدات خود در برجام عمل کنند، گفت: در هر مذاکره‌ای باید حقوق ملت ایران استیفا و منافع ملت ما تأمین شود. رئیسی تصریح کرد: جمهوری اسلامی نسبت به تأمین امنیت و حفظ بازدارندگی در منطقه خلیج فارس و دریای عمان بسیار جدی است و با عوامل سلب کننده امنیت مقابله خواهد کرد. رئیس‌جمهوری درخصوص لبنان تأکید کرد: ما از هر اقدامی که در جهت ثبات، امنیت و بهبود وضعیت اقتصادی مردم لبنان باشد، حمایت کرده و در این زمینه از همراهی فرانسه استقبال می‌کنیم. رئیس‌جمهوری فرانسه نیز در این تماس تلفنی با تبریک آغاز مسئولیت آیت‌الله رئیسی و آرزوی موفقیت برای ایشان، گفت: ایران و فرانسه می‌توانند با همکاری خود در جهت برقراری صلح و ثبات در منطقه نقش ایفا کنند. امانوئل مکرون با اشاره به خروج یکجانبه امریکا از برجام و توقف اجرای این توافق بین‌المللی، گفت: ما به‌دنبال این هستیم که به راه حلی برای این موضوع برسیم و امیدواریم دوباره مذاکرات آغاز شود. رئیس‌جمهوری فرانسه با اشاره به موضوع امنیت دریایی، گفت: قبل از هر چیز باید چهارچوب ثبات ایجاد کرده و مطمئن باشیم که ثبات در مسائل مختلف از جمله وضعیت دریاها وجود خواهد داشت. مکرون با بیان اینکه فرانسه همیشه تلاش کرده راه حلی برای ثبات در لبنان ارائه دهد، ابراز امیدواری کرد با همراهی ایران زمینه برای برقراری ثبات و حل مشکلات این کشور فراهم شود.

 

بازگشت پرونده برجام به شورایعالی امنیت ملی در دولت رئیسی؟

خبر آنلاین در گفت و گو با حمیدرضا ترقی از چهره های سیاسی اصولگرا می آورد: وزارت خارجه از نظر آقای رییسی، اولویتش، توجه به کشورهای اسلامی، جبهه مقاومت و کشورهای آسیا است. بنابراین کسی که در این حوزه آشنایی و شناخت بیشتری داشته باشد و بتواند مراودات جمهوری اسلامی را با اینها تقویت کند طبیعتا در اولویت است. نکته دوم در ارتباط با اولویت، بحث تقویت سفارتخانه های ما در حوزه نمایندگان اقتصادی است که وزارت خارجه باید از فعالیت صرفا سیاسی، کمی فراتر برود و این سفارتخانه ها باید بتوانند فعالیت اقتصادی داشته باشند و تعاملات اقتصادی بین ایران و کشورهای جهان را افزایش دهند. بنابراین طبیعتا معاون اقتصادی قوی می خواهد تا بتواند این کار را دنبال کند. از سوی دیگر به معاون سیاسی هم نیاز دارد که معمولا در حوزه سیاست خارجی و مذاکرات و تعاملات بین المللی با نگاه سیاسی و اشراف به مسائل حوزه سیاست بین الملل بتواند این وزارتخانه را تقویت کند. در نتیجه در وزارت خارجه باید از ترکیبی استفاده شود که این ترکیب بتواند همه ابعاد وزارت خارجه را تأمین کند. از این رو به نظر می رسد الان مهمترین خواسته دولت برای پیگیری مسئله برجام، عمل به تعهدات غربی ها است که آنها در عمل به تعهداتشان در برجام کوتاهی کردند در حالی که ایران به تعهداتش در برجام عمل کرده است. بنابراین تا زمانی که غربی ها چه اروپایی ها و چه آمریکا به تعهداتشان عمل نکنند به نظر نمی‌رسد باب مذاکره به این راحتی باز شود.

 

رسانه‌های اصولگرا

در انتظار دولت میدان

روزنامه رسالت در گزارشی می نویسد: دولت سیزدهم، دولت تازه‌نفس، پرانگیزه و از سوی دیگر طبق وعده‌هایی که آقای رئیسی مطرح کرده؛ دولت مردمی و فراجناحی است. از این دولت انتظار می‌رود رویه و رویکرد اشتباه دولت یازدهم و دوازدهم به سفرهای استانی را اصلاح کند و به سفرهای استانی نگاه تبلیغاتی و شعارگونه نداشته باشد و همانند این دولت از روی رفع تکلیف سفرهای استانی انجام ندهد. آقای رئیسی بعد از تشکیل کابینه بهتر است در کوتاه‌ترین زمان ممکن از شهرستان‌ها و مراکز استان‌ها بازدید به عمل آورد و با مردم و البته با رعایت پروتکل‌های بهداشتی دیدار چهره‌به‌چهره داشته باشد و مستقیما شنونده مشکلات شهرستان، بخش و روستاها از زبان نمایندگان و مسئولان شهرستانی و محلی باشد نه از زبان استاندار یا وزیر کشور؛ زیرا ممکن است استاندار به‌منظور درخشان جلوه دادن کارنامه خود بسیاری از موضوعات را به اطلاع رئیس‌جمهور یا اعضای هیئت دولت نرساند، اما وقتی مسئولان محلی با رئیس‌جمهور دیدار مستقیم داشته باشند، از بسیاری از مشکلات پرده‌برداری خواهند کرد و رئیس‌جمهور بیشتر در جریان امور قرار می‌گیرد و دستورات لازم را ارائه خواهد داد.

 

سیدابراهیم رئیسی در گفت‌وگوی تلفنی با رئیس‌جمهور فرانسه

روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور دیروز در تماس تلفنی یک‌ساعته «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه با وی، با اشاره به نقض مکرر و فاحش تعهدات از سوی آمریکا و همچنین عدم پایبندی ۳ کشور اروپایی عضو برجام به تعهدات خود در این توافق بین‌المللی، گفت: آمریکایی‌ها با وضع تحریم‌های جدید تعهدات خود را به‌ طور آشکار نقض کرده و حتی تحریم‌های جدید را به حوزه اقلام بشردوستانه هم کشاندند. رئیسی با تاکید بر اینکه هم آمریکا و هم اروپایی‌ها باید به تعهدات خود در برجام عمل کنند، گفت: در هر مذاکره‌ای باید حقوق ملت ایران استیفا و منافع ملت ما تامین شود. وی ادامه داد: جمهوری اسلامی نسبت به تامین امنیت و حفظ بازدارندگی در منطقه خلیج‌فارس و دریای عمان بسیار جدی است و با عوامل سلب‌کننده امنیت مقابله خواهد کرد.

 

غرب پشت خط رئیسی

روزنامه جوان در گزارشی آورد: سه روز پس از تحلیف رئیس‌جمهور ایران، امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه پشت خط رئیسی آمد و در تماسی که یک ساعت طول کشید درباره مسائلی که یکی از آن‌ها مذاکرات هسته‌ای بود، گفتگو کرد. همزمان انگلیس که پس از واقعه حمله پهپادی به کشتی اسرائیلی در دریای عمان با تهدید «اقدام دسته‌جمعی غرب» علیه ایران خط و نشان می‌کشید، از طریق یک واسطه بین‌المللی پشت خط دیگری آمد و پیام داد که «به دنبال درگیری نیستیم». در آن سوی دنیا پیام جدیدی از امریکا درباره برجام رسیده است و اگرچه مثل همیشه تمامیت‌خواهی و زورگویی پشت این پیام است، اما نگرانی امریکا از رویکرد تازه ایران عامل اصلی این پیام ارزیابی می‌شود. فارغ از رویکردها، هر سه پیام و تماس خلاف تصویری است که منابع غربی و همفکران غرب در داخل تا پیش از استقرار رئیس‌جمهور جدید در ایران، ارائه می‌دادند و دولت سید ابراهیم رئیسی را ضد تعامل با غرب و بدون سناریوی مذاکره عنوان می‌کردند. مذاکره با غرب بر سر حقوق ملت ایران البته هیچ‌گاه در برنامه‌های اعلامی رئیس‌جمهور جدید ایران غیبت نداشته و این موضوع اساساً به عنوان یک امر ملی که فراتر از دولت‌ها تصمیم‌گیری می‌شود، از اول بازیچه منتخب ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ قرار نگرفت بلکه با رویکردی مردمی و ملی، در شعارها فقط قول «حفظ عزت و منافع ملی» و «تن ندادن به شرایط ظالمانه» و «ایجاد وحدت داخلی برای سربه‌راه کردن دشمن خارجی» داده می‌شد. پیام جدید ایران به غرب این است: «شما اکنون با یک ملت و دولت و نظام واحد طرف هستید که همه راه‌های نفوذ زور و تزویر را روی شما بسته است، پس با منطق و عقلانیت جدید به میز مذاکره با ایران بازگردید و رویه گذشته خود را برای روبه‌رو شدن با وضعیت جدید در ایران تغییر دهید.» این پیام جدید به نظر می‌رسد از سوی غرب دریافت شده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه