پژوهش های فضایی
شلوغی فضا و مسالهای به نام بازگشت زبالههای فضایی به زمین

افزایش ترافیک و پرتاب اشیای مختلف به فضا از ماهواره تا ایستگاههای فضایی و موشکهای حامل این اشیا، همچنین ورود مجدد آنها به جو که گاه بدون پیشبینی در مورد محل سقوط آنها رخ میدهد، نگرانیهایی را از خطر برخورد زبالههای فضای با افراد یا سقوط در املاک خصوصی پدید آورده است.
افزایش ترافیک و پرتاب اشیای مختلف به فضا از ماهواره تا ایستگاههای فضایی و موشکهای حامل این اشیا، همچنین ورود مجدد آنها به جو که گاه بدون پیشبینی در مورد محل سقوط آنها رخ میدهد، نگرانیهایی را از خطر برخورد زبالههای فضای با افراد یا سقوط در املاک خصوصی پدید آورده است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی اسپیس (فضا)، زباله فضایی اجزا و بقایایی از سامانههای فضایی است که از رده خارج شدهاند. زباله فضایی ممکن است یک ماهواره باشد که عمر کاربری آن پایان یافته است، یا قطعاتی از موشک یا سامانه موشکی که بعد از ارسال ماهواره به فضا دیگر کارایی ندارند و بلااستفاده تلقی میشوند.
هفته گذشته دو خبر در مورد زبالههای فضایی بار دیگر توجه را به این موضوع جلب کرد که ورود دوباره زبالههای فضایی به زمین و برخورد احتمالی آنها با افراد یا حتی املاک خصوصی خطرناک است؟
اولین خبر سقوط زباله فضایی هفته گذشته در مورد سقوط موشک کنترل نشده لانگ مارچ ۵ بی (Long March ۵B) چین نزدیک به ساراواک، از ایالتهای مالزی بود و دومی در مورد سقوط یک قطعه بزرگ از کپسولهای اسپیس ایکس روی زمینهای یک کشاورز استرالیایی در نیوسات ولز.
چین تا امروز سه فروند موشک لانگ مارچ بی ۵ به فضا پرتاب کرده که هر کدام در مداری ناخواسته رها شدهاند؛ اولی ماه مه ۲۰۲۰ (اردیبهشت/ خرداد ۱۳۹۹) که قطعاتی از آن در روستایی در ساحل عاج فرود آمد، دومی مه ۲۰۲۱ (اردیبهشت/ خرداد ۱۴۰۰) که نزدیکیهای جزایر مالدیو وارد جو شد و سومی که قطعاتی از آن در جزیرهای متعلق به مالزی به زمین نشست. این وضع یعنی هیچ راهی برای دانستن محل دقیق فرودآمدن آنها وجود ندارد.
اما اسپیس ایکس موشکها را طوری طراحی میکند که قطعات موشکی آن به شکلی کنترل شده رها شوند و بقیه قطعات نیز با ورود مجدد به جو زمین میسوزند. اما دستکم این تدابیر در مورد آخرین پروژه اسپیس ایکس مفید نبوده است.
آیا زبالههای فضایی خطرناک اند؟
تا جایی که میدانیم تاکنون زباله فضایی تنها با یک فرد روی زمین برخورد کرده است؛ لوتی ویلیامز در سال ۱۹۷۷ و از ساکنان شهر تالسا ایالت اوکلاهاما که قطعه ای از موشک دلتای دو به اندازه دستش به او برخورد کرد. اما با وجود افزایش اشیایی که هر روز به فضا پرتاب میشوند و برخی به دلیل اشتباه به جو زمین برمیگردند یا آنها که ماموریت شان تمام شده و دیگر در فضا نمیمانند، خطر برخورد با زبالههای فضایی در حال افزایش است. پیشبینی برخورد یک زباله یا قطعهای از شیء فضایی با هر انسانی بسیار کم و یک در ۱۰ هزار است، ولی برخورد هر شیء معین با یک فرد مشخص از آنهم کمتر و یک در تریلیون است.
مسیر حرکت موشک لانگ مارچ چینی طی ۲۴ ساعت قبل از سقوط. نقطه قرمز محل پیشبینی شده احتمالی سقوط آن است.
اما خطر برخورد اشیا یا زبالههای فضایی با اموال و املاک خصوص بیشتر است، ضمن اینکه افزایش اشیای فضایی و پرتابها خطر را نیز بیشتر میکند. ایستگاه فضایی تیانگونگ تا آخر سال جاری میلادی (دی/ بهمن ۱۴۰۱) پایان میپذیرد و کره جنوبی نیز اخیرا هفتمین کشوری بود که ماهوارهای سنگینتر از یک تن به فضا پرتاب کرد و برنامههایی برای گسترش فعالیت در بخش فضایی دارد. ژاپن، روسیه، هند و امارات متحده عربی نیز کشورهایی هستند که فعالیت خود را در این زمینه افزایش دادهاند.
با وجود محاسبات فراوان هنگام ارسال اشیا به فضا بهسختی میتوان پیشبینی کرد شیء پرتاب شده یا در مدار کنترلنشده وارد جو زمین میشود. اما بر اساس یک حساب سرانگشتی پیشبینی میشود یک شیء فضایی که در ۱۰ ساعت آینده باز وارد جو زمین میشود، حاشیه عدماطمینان حدود ۱ ساعتی دارد. بنابراین اگر یک شیء در حال گردش دور زمین هر ۶۰ تا ۹۰ ثانیه باشد، ممکن است هر جای زمین فرود آید.
راههایی برای کاهش خطر
کاهش خطر ناشی از زبالههای فضایی واقعا دشوار است اما راههایی برای این کار وجود دارد. اولین راه این است که همه اشیای پرتاب شده که در مدار زمین قرار دارند، باید برنامهای مدون برای خروج امن آنها از مدار و فرود بر منطقهای خالی از جمعیت وجود داشته باشد. این منطقه معمولا منطقه خالی از جمعیت اقیانوس آرام جنوبی است که به نام گورستان فضاپیماها شناخته میشود.
همچنین گزینهای مبنی بر طراحی دقیقتر قطعات فضاپیماها وجود دارد که بر این اساس هنگام ورود مجدد به جو قطعات فضاپیما از هم بازمی شوند. اگر هنگام برخورد با جو بالایی بسوزد، خطر زیادی وجود نخواهد داشت. اکنون هم دستورالعملهایی برای کاستن از خطر زبالههای فضایی وجود دارد مانند دستورالعمل های سازمان ملل متحد به نام «پایداری درازمدت برای فعالیتهای فضایی» اما سازوکارهای اجرای این دستورالعملها مشخص نیست.
از این گذشته معلوم نیست این دستورالعملها چطور از نظر بینالمللی قابل اجرا و الزامآور هستند؟ این سوالات هنوز بیپاسخ است.
مطالب مرتبط
-
آخرین ردپای فرازمینیها در سال ۲۰۲۰
-
فراخوان دانشگاهها برای حل ۳۰ چالش بخش فضایی کشور
-
شلوغی فضا و مسالهای به نام بازگشت زبالههای فضایی به زمین
تگها
مطالب پربیننده
- درد یکطرفهٔ کمر نشانه چیست؟
- در باره ازدواج در سالمندان و ویژگیهای آن
- چگونه کودک خود را با عرضه تربیت کنیم؟
- آشنایی با خواص و مضرات جگر گوسفند
- التهاب و عفونت مثانه؛ دلایل، علائم و درمان
- اختلال بلاتکلیفی را جدی بگیرید
- مصرف نوشابه و سلامت روان کودکان
- ۵ عادت اشتباهی که سلامت پوست را به خطر میاندازد
- مواد غذایی که خواب شبانه را تحت تاثیر قرار میدهند؟
- چرا به دیابت مبتلا میشویم؟
- ضرورت پیشگیری از مشکلات دهان و دندان در بارداری
- ۸ ماده موثر برای کاهش علائم افسردگی
- عوارض انتخاب کولهپشتی غیراستاندارد برای کودکان
- تغذیه مناسب و کاهش آسیبهای ناشی از آلودگی هوا
- " سفید " رنگ برگزیده امروز
- وظایف زن نسبت به شوهر در زندگی مشترک
- چه کسانی دچار مرگ زودرس می شوند؟
- رکوردشکنی موج گرما در ۸ سال گذشته جهان؛ چه باید کرد؟
- پیچِ تاریخی مشروطه
- هوش مصنوعی و روزنامهنگاری
- نیازمندان چگونه در جهان صاحب مسکن میشوند؟
- ۱۳ کاری که افراد موفق هرگز انجام نمیدهند
- چگونگی تربیت کودکان در عصر دیجیتال
- عوامل تشکیل سنگ کلیه را بشناسید
- معرفی ورزشهای مناسب برای کسانی که فشارخون دارند
- ریلکسیشن و آرامسازی در یک دقیقه
- فواید بخشیدن دیگران برای سلامتی
- بلایی که بی مهری والدین برسر فرزندان میآورد؟
- تفاوت زوجهای دیروز با امروز در فرزندآوری
- نکات مهمی که قبل از رفتن به پیش روانشناس باید بدانید
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- قوانین کلاس و مدرسه
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- درباره محسن رضایی
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- معرفی کتاب
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- کتاب پیوند زخم خورده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره امیر کبیر
- درباره محسن مهر علیزاده
- تورم به کدام سو میرود؟
- خلاصه کتاب سواد بصری
- طغیان سرخک
- نرم افزار روتوش پوست SkinFiner v4