مقالات گردشگری
درباره پل ساسانی دزفول، کهنترین پل آجری جهان
یکی از جاذبهها و دیدنیهای دزفول، پل تاریخی و قدیمی آن به نام پل رومی یا پل ساسانی است. این پل که قدمت و تاریخ ساخت آن به دوران ساسانیان و زمان پادشاهی شاپور برمیگردد، در زمان حکومتهای دیلمی، صفوی و پهلوی مرمت و بازسازی شده است.
اگر به دزفول سفر کرده باشید در گشتوگذراتان پلی تاریخی و قدیمی را روی رودخانه دز دیدهاید؛ پلی که موجب نامگذاری این شهر به دزپُل یا دزفول شده است. این پل امروزه با نامهای متعددی چون پل اندامشک، پل اندامش، پل روناش، پل قدیمی، پل ساسانی، پل شاپوری، پل رومی و پل باستانی دزفول شناخته میشود.
پل ساسانی دزفول، کهنترین پل آجری جهان
پل ساسانی دزفول که یکی از قدیمیترین پلهای جهان به شمار میرود تا یک دهه پیش محل تردد وسایل نقلیه و راه عبور شهرهای شوشتر، اندیمشک و دزفول بوده است. این پل حلقه ارتباط بین شرق و غرب دزفول و حتی روزگاری یکی از راههای مهم ارتباط بین منطقه جندی شاپور و سرزمین بینالنهرین بوده است. در سال ۱۳۹۰ بهمنظور حفظ آن، شهرداری دزفول در قسمت ورودی پل میدانی آجری ساخت و این پل به محل عبور عابران پیاده و گردشگران تبدیل شد.
پل ساسانی دزفول از جاهای دیدنی استان خوزستان است و در سال ۱۳۱۰ با شماره ثبتی ۸۴ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
قدمت پل ساسانی دزفول
قدمت پل باستانی دزفول به دوره ساسانیان باز میگردد. در سال ۲۶۰ میلادی، هنگامیکه شاپور اول ساسانی در جنگ با والرین پیروز شد با به کارگیری اسرای رومی به احداث پلی روی رودخانه دز پرداخت. به دستور وی ۷۰ هزار اسیر رومی کار ساخت این پل را شروع کردند. برای حفاظت از پل نیز قلعهای بنا شد که در محل قدیمی آن محلهای به همین نام (قلعه) وجود دارد. از آنجا که رومیها در ساخت پل شرکت داشتند این پل نام رومی به خود گرفت و بهعنوان پل رومی نیز شناخته میشود. البته رومن گیرشمن، باستانشناس فرانسوی، چنین بیان کرده است که: ایرانیها نیازی به علم مهندسی رومیها نداشتند و آنها را بهعنوان نیروی کار در ساخت این پل به کار گرفتند.
شاپور با ساخت این پل زمینه را برای لشکرکشی و عبور آسان لشکریانش از رودخانه دز فراهم کرد. همچنین پایههای پل را بهصورت بند یا سد ساختند تا بتوانند سطح آب رودخانه را بالا ببرند و نهرهای اطراف را پر آب کنند. علاوه بر اینها شاهراه عظیم ارتباطی نیز با ساخت این پل و پلهایی در شوشتر و روی رودخانه کرخه ایجاد شد.
معماری پل ساسانی دزفول
در کتابها و منابع متعددی به پل رومی دزفول اشاره و معماری آن توصیف شده است. برای نمونه، جرج کرزن از سیاستمداران معروف انگلیسی در توصیف پل قدیمی دزفول آورده است: در حدود غربی خاک بختیاری و حوزه نهایی آب دز، شهر جالب توجه دزفول واقع شده است (دزفول- دزپل). این نام به واسطه پل باشکوه مجاور آن است که بدون شک به دوره ساسانیان تعلق دارد. قسمت زیرین این پل از سنگ و قسمت فوقانی که آجری است قدیمیتر به نظر میرسد، ۴۳۰ یارد طول و بیست و دو طاق بهشکل و اندازه مختلف دارد.
در کتاب سفرنامه خوزستان نوشته حاج نجم الملک نیز چنین آمده است: پلی عظیم روی دز از قدیم زدهاند که از آثار غریبه است. فی الجمله تعمیری لازم دارد. طول این پل سیصد و شصت ذرع است. دو دامنه دارد به طول سی ذرع و عرض هفت ذرع و ارتفاع دوازده ذرع. عدد چشمهها بیست عدد و عرض چشمهها بعضی پنج و بعضی نه ذرع است.
پل قدیمی دزفول مانند سایر پلهای تاریخی با استفاده از مصالحی چون آجر، سنگ، ساروج بنا شده است؛ ساروج تشکیل یافته از خاکستر، آهک، ماسه بادی و لویی یا نی رودخانه که له میشود، تخممرغ، موی بز و شیر است که عملکرد و راندمان و مقاومت ساروج را بالا میبرد. در ساخت این پل از سنگهای بزرگ ماسهای اطراف شوشتر استفاده کردهاند که با بستهای فلزی بهم متصل شدهاند. این پل دارای ۱۴ دهانه است و طول آن به ۳۷۰ متر میرسد. از سازه اصلی پل ساسانی دزفول تنها پایههای آن باقی مانده است که در عصر صفوی روی این پایهها ساختمان فعلی پل احداث شد. طاقدیسهای پل نیز مربوط به این دروه است و عرشه پل که با مصالح امروزی چون سیمان و فلز ساخته شده مربوط به دوران پهلوی اول است.
پل ساسانی دزفول در گذر زمان بهدلیل حوادث انسانی همچون جنگ تحمیلی و عوامل طبیعی مانند سیل، آسیب زیادی به خود دیده است؛ اما همچنان پابرجا و استوار، تاریخ و هویت خود را روایت میکند. اولین مرمت این پل را به قرن چهار و حکومت دیلمیان نسبت میدهند که در زمان عضدالدوله دیلمی صورت گرفته است. بعد از آن در عصر صفویان عرض پل برای عبور و مرور عریضتر شد و در دوره افشاریه و قاجاریه نیز مرمتهایی در آن صورت گرفت.
در دوره پهلوی اول و بعد از جنگ جهانی اول، رضاشاه با پرداخت هزینههایی به دولت انگلیس پل را آزاد کرد. با توجه به اهمیت تاریخی، این پل در سال ۱۳۱۰ به ثبت ملی رسید و حتی تصویر آن روی پولهای ملی چاپ شد که نمونه این پولها در موزه بانک ملی نگهداری میشوند. در سال ۱۳۱۶ پل مرمت و احیا شد و بهشکل کنونی خود درآمد.
پل ساسانی دزفول کجاست؟
پل رومی در استان خوزستان قرار دارد و یکی از دیدنیهای دزفول است. این پل روی رودخانه دز میان دو بوستان ساحلی رعنا و ولیعصر قرار دارد و شرق و غرب شهر دزفول را به هم وصل میکند.
آدرس پل ساسانی دزفول: رودخانه دز، بین بوستان ساحلی رعنا و بوستان ولیعصر
پل جدید دزفول
به گزارش وب گاه گردشگری کجارو، غیر از پل قدیم دزفول، روی رودخانه دز پلهای دیگری مانند پل شناور وجود دارد. پل جدید دزفول یکی دیگر از این پلها است که با فاصله کمی از پل قدیمی احداث شده است. این پل جدید در سال ۱۳۹۸ به نام سردار سلیمانی نامیده شد. در نزدیکی پل، سازههای تاریخی و آبی وجود دارد که میتوانید از آنها دیدن کنید. همچنین وجود رستوران در حوالی آن و نورپردازی زیبای آن در شب خاطرات خوبی از پلگردی در این شهر آجری برایتان رقم خواهد زد.
مطالب مرتبط
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- خلاصه کتاب سواد بصری