کتابی درباره شعر و شاعری تی.اس.الیوت

کتابی درباره شعر و شاعری تی.اس.الیوت

ویژگی اشعاری‌.اس.الیوت، شاعر انگلیسی این است است که درکی بسیار قوی از خواننده‌اش دارد. او به طور کلی روی توانایی تفسیر و درک معانی شعر توسط خوانندگانش حساب ویژه‌ای باز می‌کند. اشعار او مملو از تعابیر ضمنی است که هر خواننده‌ای آنها را وفق حال و هوای روحی خود تفسیر و معنی می‌کند.

تی.اس.الیوت شاعری است که می‌تواند «همراه با خودشکنی تصویری را پیش چشم آورد که زیبایی شاعرانه درد و گرچه تصویری غریب است، اما تا مغز استخوان نفود می‌کند» این شاعر انگلیس در دوران زندگی خود تجربه جنگ اول و دوم جهانی را داشته است که مرور سریع زمینه‌های شکل گیری اندیشه تی.‌اس.الیوت می‌تواند مخاطبان اشعار او را تا حدی زیادی به فهم ایده‌های این شاعر شناخته شده کمک کند.

این کتاب در واقع حلاجی اندیشه الیوت است. به طوری‌که مخاطب به سرعت وارد زمینه‌های فکری و چارچوب اندیشه این شاعر انگلیسی می‌شود. مثلا در همان صفحات ابتدایی کتاب می‌خوانیم: «الیوت چند نماد نیرومد و اصلی دارد که دریا، به عنوان منبع اصلی زندگی و شور حیاتی، یکی از مهمترین آنهاست.» به بیانی دیگر اگر تصور می‌کنید این کتاب علیرغم حجم کمش زندگینامه این شاعر است، اشتباه می‌کند. این کتاب مرور و نقد مجمل زمینه‌های فکری این شاعر است.

بررسی زمینه‌های فکری و دلمشغولی‌های الیوت در لابه لای ابیات او کاری جذاب است که نویسنده کتاب، ام.سی. بردبروک قدرتمندانه از عهده آن برآمده است. برای نمونه نویسنده در جایی که می‌خواهد سازه‌های مهم شعر الیوت را بررسی کند، چنین می‌نویسد: « اشعار نخستین الیوت، با آن احساس‌زدایی زیرکانه و آن کنارهم نشاندن تکان‌ دهنده واژه به شیوه جان دادن، در اشعار سوئینی به اوج خود می‌رسد. دنیای دل انگیز هنر رنسانس، افسانه‌های کلاسیک، و زیبایی طبیعی و پلشتیهای میخانه و روسپی‌خانه‌ لایه به لایه بر هم سوارند. هیچ تفسیری، توضیحی، و کوششی برای ربط دادن این دو بهم نیست. به جای آن، امکان داده شده است تا ابیات محکم و برنده، تناوب واژه‌های پرشکوه و معمولی، و نا سازگاری شگفت انگیز تصاویر با همدیگر تاثیر خاص خود را برجای گذارند. این خواننده است که باید شعر را وفق تجربه‌های خویش تکمیل کند.»

نویسنده کتاب درباره نقش فعال خواننده اشعار الیوت در فهم آثار او می‌نویسد: «الیوت همیشه با درکی بسیار قوی از خواننده‌اش کیفیاتی ویژه می‌طلبد، که بدون آنها اشعارش کامل نمی‌بودند. خواندن اشعار الیوت با حالت انفعالی و تکیه بر عقل بی‌ثمر است. از خواندن شعر او باید هوش و فرزانگی به کار بست.»

همانطور که گفته شد از این اثر نباید انتظار زندگینامه یا مرور تحولات زندگی او را انتظار داشت. در واقع، در این کتاب خواننده به سرعت در می‌یابد چطور تجربه جنگ اول و دوم جهانی بر اندیشه این شاعر اثر گذاشته و تضادهای ظاهری و باطنی دنیای کنونی روح او را تحت تاثیر قرار داده است.

کتاب «تی.اس.الیوت» نوشته «ام.سی. بردبروک» در ۱۱۱ صفحه توسط نشر نو و با همکاری نشر آسیم با ترجمه تقی هنرورشجاعی راهی بازار کتاب شده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه