مقالات سیاسی

افول آمریکا؛ شعار یا واقعیت؟

افول آمریکا؛ شعار یا واقعیت؟

 استادان و پژوهشگران حاضر در دومین همایش افول آمریکا با طرح شواهد و نشانه‌هایی از اندیشمندان و مراکز علمی غربی، افول آمریکا را یک گزاره راهبردی عینی و دور از شعارهای متعارف دانستند.

 استادان و پژوهشگران حاضر در دومین همایش افول آمریکا با طرح شواهد و نشانه‌هایی از اندیشمندان و مراکز علمی غربی، افول آمریکا را یک گزاره راهبردی عینی و دور از شعارهای متعارف دانستند.

دومین همایش بین‌المللی افول آمریکا به همت دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام و دانشگاه امام حسین (ع) روز  ۱۱ آبان در محل لانه جاسوسی آمریکا در تهران برگزار شد. دومین همایش بین‌المللی «افول آمریکا؛ جهان پسا آمریکا» با حضور پژوهشگران و اساتید دانشگاه‌های مختلف کشور، توسط مرکز تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص، اندیشکده صدر و دانشگاه جامع امام حسین(ع) برگزار شد. در این همایش حاضران در قالب ۸ پنل تخصصی به تشریح نشانه‌های افول آمریکا پرداختند. در ادامه گزارش پنل «نقش و جایگاه انقلاب اسلامی در جهان پساآمریکا» را می‌خوانید.

افول آمریکا یک گزاره عینی و واقعی است

دکتر «سید محمد حسینی» معاون پارلمانی رئیس جمهور در این پنل با بیان این نکته که افول آمریکا یک ادعا و شعار نیست، گفت: برخی در داخل کشور تا در موضوع افول آمریکا صحبت می‌شود، می گویند که این سخنان مشتی شعار و ادعا است و واقعیت بیرونی ندارد. این در حالی است که خود اندیشمندان و مراکز علمی غربی سال‌هاست که در این مورد بحث می‌کنند و به این گزاره معترف هستند.

وی افزود: علاوه بر بررسی‌هایی که اندیشمندان و مراکز پژوهشی غربی انجام داده‌اند و بر افول آمریکا صحه گذاشتند. نگاه به تاریخ هم نشان می‌دهد که خیلی از قدرت‌ها در طول تاریخ دوران افول و سقوط را تجربه کردند. در دوران معاصر سقوط شوروی مثالی بر این ادعای ما است.  وقتی امام خمینی(ره) مساله سقوط شوروی را پیش بینی کردند، خیلی‌ها باور نمی‌کردند اما این اتفاق رخ داد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در حال حاضر هم برخی مطرح می‌کنند که امکان ندارد آمریکا افول پیدا کند، بیان داشت: بعد از فروپاشی شوروی، آمریکا خود را قدرت برتر و مسلط دانست که هر چه اراده کند محقق خواهد شد و حتی برخی از پایان تاریخ سخن گفتند و بیان داشتند که نظام لیبرال دموکراسی پایان تاریخ است. اما در همین زمان هم برخی از اندیشمندان برجسته آمریکایی این ادعاها را رد کرده و از افول آمریکا سخن گفتند. «چامسکی» اندیشمند برجسته آمریکایی یکی از این افراد است.

 حسینی با بیان اینکه ترامپ نماد سقوط آمریکا است، ادامه داد: در نخستین سند امنیت ملی آمریکا که در سال ۲۰۱۷ مطرح شد افول آمریکا به رسیمت شناخته شده است. هدف همین سند جلوگیری از افول و پیدا کردن راه‌هایی برای تقویت آمریکا است. بروز نشانه‌هایی از افول آمریکا، باعث شده خیلی از تحلیل گران آینده را متعلق به شرق بدانند. درواقع پیروزی انقلاب اسلامی افول آمریکا را سرعت بخشید.

وی در تشریح یکی از مهم ترین نشانه‌های افول آمریکا به موضوع قدرت نرم اشاره کرد و گفت: در مقطع کنونی یکی از مهم ترین مولفه‌ها و ابعاد قدرت هر کشوری، قدرت نرم و فرهنگی آن کشور است. در حال حاضر شاهد سیر نزولی اعتبار و قدرت نرم آمریکا در دنیا هستیم. دیگر رسانه‌های آمریکایی قادر نیستند چهره آمریکا را بزک کنند. در خیلی از کشورهای اروپایی و غربی نگاه مثبت مردم به آمریکا به زیر ۵۰ درصد رسیده است. نظام سرمایه داری ناعادلانه و ظالمانه است و توان استمرار یافتن ندارد.


نشانه‌های افول آمریکا
در ادامه این نشست تخصصی دکتر «ابراهیم متقی» استاد دانشگاه تهران هم به ارائه نظرات خود پیرامون افول آمریکا پرداخت. متقی با طرح این پرسش که محور مقاومت در جهان پساآمریکایی چه جایگاهی دارد بیان داشت: برخی ادعا می کنند که محور مقاومت رو به افول است.  تحریم‌های اقتصادی آمریکا بر علیه ایران، لبنان و گروه‌های انقلابی حامی ایران، برای نیل به این هدف اجرایی شده است.
دکتر متقی با طرح نگاه دوم مبنی بر اینکه آمریکا رو به افول است، گفت:آمریکا در آینده با چالش‌هایی روبرو می‌شود که بخشی از این چالش‌ها مربوط به بحران های داخلی خود است و بخشی دیگر هم مرتبط با ظهور قدرت های جدید در صحنه بین الملل است. به عنوان مثال نسبت قدرت چین و آمریکا از سال ۲۰۱۳ میلادی تغییرات محسوس پیدا کرده است. میزان سرمایه گذاری، کنترل بر محیط منطقه و میزان سرمایه گذاری در کشورهای مختلف از جمله شاخص‌ها و ملاک‌هایی هستند که نشان می‌دهند، نسبت قدرت این دو کشور در چه جایگاهی قرار دارد. بررسی این ملاک‌ها و مسائل دیگری همانند مخالفت‌های اردوغان با آمریکا نشان می‌دهد که دیگر این کشور از هژمونی مطلق برخوردار نیست.

این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با طرح این  موضوع که در سند امنیت ملی آمریکا اشاره شده که ایران در حال نزدیک شدن به قابلیت بازدارندگی است، گفت: در این سند بیان شده که این امر می‌تواند زمینه‌های لازم را برای شرایطی به وجود بیاورد که به نوعی اهداف آمریکا را در محیط منطقه‌ای از جمله منطقه غرب آسیا دچار چالش کند. درواقع معادله قدرت در حال تغییر است.  تا به امروز قدرت‌های بزرگ تعیین کننده صحنه بودند، اما شرایط تغییر پیدا کرده است. همین قابلیت‌ها باعث شده که آمریکا اقدام نظامی علیه ایران را از دستور کار خود خارج کند. چرا که به این جمع بندی رسیده که این اقدام هزینه‌های سنگینی خواهد داشت.

ایران نیازمند ائتلاف سازی در صحنه بین‌المللی است

دکتر متقی با اشاره به ترور سردار سلیمانی و پاسخ کوبنده ایران به این جنایت آمریکا ، بیان داشت: این اقدام موازنه قوا را در منطقه خلیج فارس بهم زد. درواقع ایران با پاسخ کوبنده خود باعث این جابجابی قدرت شد. ایران برای اینکه بتواند موازنه قوای فعلی را تثبیت کند و قدرت خود را گسترش دهد ،در فضای بین‌المللی نیازمند ائتلاف سازی است. چرا که به تنهایی نمی‌تواند همه اهداف خود را محقق کند.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه