مقالات ویروس کرونا

سویه اُمیکرون روی خط سرعت

سویه اُمیکرون روی خط سرعت

 اُمیکرون در حالی روی خط سرعت قرار گرفته که رنگ قرمز کرونایی روز به روز کلانشهرهای کشور را در برمی‌گیرد؛ ویروسی که برخلاف پیک‌های قبلی کودکان را بیش از بزرگسالان به این بیماری مبتلا می‌کند.

 اُمیکرون در حالی روی خط سرعت قرار گرفته که رنگ قرمز کرونایی روز به روز کلانشهرهای کشور را در برمی‌گیرد؛ ویروسی که برخلاف پیک‌های قبلی کودکان را بیش از بزرگسالان به این بیماری مبتلا می‌کند.

رسانه‌های مختلف در اخبار اجتماعی خود نگاه ویژه‌ای به شیوع گسترده امیکرون در کشور داشته‌اند. به گونه‌ای که اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاح‌طلبان هر کدام گزارش‌ها و گفت وگوهایی در این خصوص منتشر کرده‌اند که در ادامه بخشی از این گزارش‌ها رصد می‌شود.

 

رسانه‌های اصولگرا

محدودیت لازم است تعطیلی نه!

روزنامه ایران در گزارشی می‌نویسد: ۴۸ روز از ورود سویه اُمیکرون به کشور می‌گذرد و حالا آنطور که گزارش‌های رسیده از کادر درمان شاغل در بخش‌های عفونی بیمارستان‌ها نشان می‌دهد، آمار موارد بستری‌ جدید کرونایی و بیماران بدحال با روند تصاعدی پیشروی می‌کند. برخی از رؤسای بیمارستان‌ها در استان‌های قرمز اعلام کرده‌اند، در شهرهایی با رنگ قرمز کرونایی هر ۳۰ ثانیه یک نفر به اُمیکرون مبتلا می‌شود با این حال هشدارها متوجه این موضوع است که افراد واکسینه نشده بدون اتلاف وقت واکسینه شوند و مهم‌تر از آن ماسک‌ها را دوباره از زیر چانه‌ها یا روی بازوهای‌شان به روی صورت شان بیاورند. در این میان مهم‌ترین توصیه کارشناسان حوزه سلامت این است که هرگونه علائم سرماخوردگی را باید فرض ابتلا به اُمیکرون تلقی کنید و برای پیشگیری از سرایت ویروس خودتان را قرنطینه کنید. پیک شیوع اُمیکرون این روزها کودکان زیر ۱۲ سال را نشانه گرفته است، از سوی دیگر به گفته رؤسای بیمارستان‌ها میزان مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی و بیمارستانی با علائم مشابه نسبت به هفته گذشته حدود ۸۰ درصد افزایش یافته است و بستری‌شدگان این بیماری نیز طی این مدت ۶۱ درصد رشد نشان می‌دهد.

 

اُمیکرون ۱۲۰ شهر را قرمز کرد

روزنامه ایران در گفت وگو با پژمان عقدک سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می‌آورد: هم تعداد مراجعان سرپایی به بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی نصف جهان افزایش یافته هم تعداد تست‌های مثبت  صعودی است. از ابتدای بهمن تا الان تعداد بستری‌ها دو نیم برابر افزایش یافته است. افرادی هم که در آی‌سی‌یو بستری شده‌اند یک و نیم برابر بیشتر شده‌اند. تعداد اصفهانی‌هایی که تست کرونای آنها مثبت شده هم جهش هشت برابری نشان می‌دهد. در نوع دلتا ما ابتلای کمتری در بین کودکان و نوجوانان داشتیم اما ابتلای این رده سنی به امیکرون بار جدیدی را به بیمارستان‌ها تحمیل خواهد کرد. به هرحال ما منتظر پیک ششم بودیم حتی اگر امیکرون اتفاق نمی‌افتاد. سرعت ابتلای امیکرون بالاست. نزدیک به ۷تا ۸ میلیون نفر در ایران واکسن نزده‌اند. ۵۰۰ هزار نفر در اصفهان اصلاً واکسن نزده‌اند. ۵۰درصد تست‌های امیکرون همیشه منفی است. حتی برخی اعتقاد دارند تست امیکرون تا ۹۰درصد منفی نشان داده می‌شود که مبتنی بر واقعیت نیست. وقتی پزشک تشخیص کلینیکی می‌دهد و وجود امیکرون را تأیید می‌کند معلم باید مرخصی استعلاجی بگیرد و هیچ مدیری هم نمی‌تواند معلم را مجبور به حضور در کلاس کند.

 

اُمیکرون در کمین کودکان

روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: ویروس اُمیکرون برخلاف پیک‌های قبلی کودکان را بیش از بزرگسالان به این بیماری مبتلا می‌کند و اغلب واکسن‌گریزان را از پا درمی‌آورد. بررسی آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد در ۱۰ روز اخیر به طور متوسط هر ساعت ۱۱۰۲ نفر در ایران مبتلا و ۲ نفر نیز قربانی کرونا شده‌اند. کارشناسان بهداشت هشدار می‌دهند که هنوز به قله پیک ششم کرونا نرسیده‌ایم. در حالی که میزان اشغال تخت‌های بستری نسبت به هفته‌های گذشته افزایش چشم‌گیری دارد اما این میزان افزایش در مقایسه با پیک کرونا با سویه دلتا، کمتر است؛ البته تعداد موارد بستری ممکن است در روزهای آینده افزایش یابد. عمده افرادی که در حال حاضر بستری می‌شوند از میان افراد واکسینه‌نشده، بیماران دارای نقص ایمنی، افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای مانند فشار خون، دیابت و...، افراد مسن، بیماران قلبی - ریوی و بیمارانی هستند که شیمی‌درمانی می‌شوند. در چنین شرایطی رئیس‌جمهور اعمال محدودیت‌ها و اختیار تصمیم برای تعطیلی‌ها را به استانداران داده است تا در صورت مشاهده مناطق پرخطر اقدام به ایجاد محدودیت یا تعطیلی کند.

 

۱۰ نشانه اُمیکرون در کودکان

خبرگزاری فارس در گفت وگو با شمس الله نوری پور، فوق تخصص کودکان و رئیس بیمارستان کودکان مفید می‌نویسد: با شیوع اُمیکرون که کودکان را درگیر می‌کند و با توجه به بازگشایی مدارس  و کامل نبودن پوشش واکسیناسیون در این گروه سنی، مشاهده می‌کنیم مراجعات بیمارستانی در دو هفته اخیر به ویژه در چند روز اخیر دو سه برابر افزایش داشته و به همین نسبت میزان بستری نسبت به دی ماه نیز بیشتر شده است. یکسری بیماران، بیماران قطعی کرونا و یکسری مشکوک به کرونا هستند؛ به شکلی که تقریبا نیمی از بخش کرونایی و نیمی مشکوک هستند. با توجه به اینکه سویه غالب جامعه اُمیکرون است حدس زده می‌شود این کودکان بستری نیز مبتلا به اُمیکرون باشند. یکسری از ابتلای کودکان می‌تواند بدون علامت باشد و بعضی با علامت است. آبریزش بینی، گلودرد، سردرد، گرفتگی صدا، سرفه، تب، بی حالی، لرز، گاهی علائم گوارشی مثل اسهال و استفراغ از جمله علائم در کودکان است.

 

اوضاع پروتکل‌ها خوب نیست

خبرگزاری مهر در گزارشی می‌آورد: به نظر می‌رسد، با توجه به شدت گرفتن شیوع امیکرون در جامعه و افزایش موارد ابتلاء، بستری و فوتی در روزهای پیش رو، بهتر است که تدابیر سخت‌تری برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی در اماکن عمومی و مراکز تجاری و اداری، در نظر گرفته شود تا دوباره گرفتار روزهای سخت پیک پنجم نشویم. زیرا، به روزهای پایانی سال نزدیک می‌شویم و اگر نتوانیم از گردش ویروس در سطح جامعه جلوگیری کنیم، قطعاً روزهای سخت‌تری را تجربه خواهیم کرد.

 

رسانه‌های اعتدالگرا

دیروز ماسک، امروز وزارت بهداشت؛ چرا متولی اعلام رنگ‌بندی شهرهای کرونایی تغییر کرد؟

خبرآنلاین در گزارشی می‌نویسد: هجوم پی‌درپی کرونا به شهرها سبب شده هزاران نفر به این ویروس مبتلا شوند و صدها نفر از آن‌ها جان خود را از دست بدهند. این ویروس نامرئی در محیط زندگی، کار، مدرسه و اماکن عمومی پراکنده می‌شود و قربانیان خود را انتخاب می‌کند، اما تا وقتی تعداد مراجعه به مراکز درمانی و موارد بستری کمتر یا بیشتر نشود کسی نمی‌تواند سطح آلوده شدن منطقه زندگی خود را تشخیص دهد. در این بین رنگ‌بندی شهرها به مدد آمد تا بگوید کدام شهر وضعیت مناسبی ندارند؛ قرمز، نارنجی، زرد و آبی رنگ‌هایی شدند تا سطح هشدار را مشخص کنند.  آخرین اعلام رنگ‌بندی شهرها در روز ۱۶ بهمن می‌گوید ۱۲۰ شهرستان در ضعیت قرمز، ۱۶۷ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۵۳ شهرستان در وضعیت زرد و فقط ۸ شهرستان در وضعیت آبی قرار درند، اما اعلام این رنگ‌بندی با دفعات قبل یک تفاوت دارد؛  اگر تا دیروز این اپلیکیشن ماسک بود که می‌گفت قرمز و نارنجی‌های نقشه ایران کدام شهرها هستند حالا از امروز خود وزارت بهداشت این مسئولیت را به‌عهده گرفته است.  اقدامی که سبب شده برخی گمانه‌زنی‌ها از محدود شدن بیشترِ دسترسی به اطلاعات درباره بیماری کووید۱۹ بگویند.

 

ایران در شاخه صعودی موج امیکرون

روزنامه حمایت در گزارشی نوشت: نقشه کرونایی کشور برای بار ششم آتشین شد؛ ۱۲۰ شهر قرمز، افزایش بارز بستری در عمده استان‌های کشور و افزایش فوتی‌ها در برخی استان‌ها، از نتایج حضور نامبارک امیکرون از ۲۸ آذرماه تا کنون است. بر اساس آخرین نقشه رنگ‌بندی کشور که ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۰ از سوی وزارت بهداشت منتشر شد، نقشه کرونایی کشور مجددا آتشین شد و تعداد شهرهای قرمز به ۱۲۰ شهر افزایش پیدا کرد. همچنین در حال حاضر  ۱۵۳ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۶۷ شهرستان در وضعیت زرد و  ۸ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند. همچنین بر اساس اعلام وزارت بهداشت،  بررسی های هفتگی وضعیت موجود کرونا در کشور در هفته دوم بهمن ماه ۱۴۰۰، مصادف با هفته ۱۰۲ همه گیری، نشان می دهد که تعداد موارد سرپایی مثبت شناسایی شده، در هفته اخیر ۱۰۸۵۷۹ نفر، تعداد موارد بستری جدید ۶۷۰۶ نفر و تعداد موارد فوت جدید در این هفته ۲۰۴ نفر بوده است. مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت هم اعلام کرد: تا کنون ۶۱ میلیون و ۵۶ هزار و ۶۱۲ نفر دوز اول، ۵۴ میلیون و ۴۴۷ هزار و ۷۳۹ نفر دوز دوم و ۱۹ میلیون و ۳۰۰ هزار و ۳۴۵ نفر، دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۳۴ میلیون و ۸۰۴ هزار و ۶۹۶ دوز رسید. در شبانه روز گذشته ۳۵۵ هزار و ۴۲۶ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است. تا ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۳ هزار و ۱۳۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۵۲۹ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۶ میلیون و ۵۴۳ هزار و ۸۳۷ نفر رسید. متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۶۴ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۳۲ هزار و ۷۴۵ نفر رسید. خوشبختانه تا کنون ۶ میلیون ۱۳۸ هزار و ۶۹۲ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند. دو هزار و ۲۸۲ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. تا کنون ۴۵ میلیون و ۲۹۶ هزار و ۷۲۸ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

 

رسانه‌های اصلاح‌طلب

کیت‌های تست امیکرون فقط برای موارد خاص است

روزنامه اعتماد در گفت وگو با علیرضا بیگلری رییس انستیتو پاستور می‌آورد: کیت‌های معمولی به راحتی موارد مشکوک را تشخیص می‌دهند اما توانایی افتراق سویه را ندارند. کیت‌های اختصاصی امیکرون برای موارد خاصی در کشور استفاده می‌شوند مثلا برای کسی که جدیدا از خارج از کشور آمده برای بیماران بستری در بخش ICU و همچنین به صورت تصادفی برای اینکه ببینیم امیکرون با چه درصدی و در کدام مناطق جغرافیایی کشور پراکنده است. برای تشخیص اولیه به هیچ‌ وجه لازم نیست کیت امیکرون استفاده شود. از حدود ۳ هفته قبل از بروز اولین موارد امیکرون در کشور، انستیتو پاستور ایران کیت‌های امیکرون را طراحی و تولید کرد و دراختیار آزمایشگاه‌های منتخب شبکه تشخیص آزمایشگاهی کووید۱۹ کشور قرار داد. پس از آن شرکت‌های متعددی وارد عرصه تولید کیت امیکرون شدند که اکنون به اندازه کافی کیت امیکرون در کشور تولید می‌شود ولی نباید انتظار داشت برای هر کسی که علامت دارد از کیت تشخیصی امیکرون استفاده شود.

 

تخت‌های بیمارستانی در اشغال امیکرون

روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: طبق آخرین رنگ‌بندی اعلام‌شده از سوی وزارت بهداشت ایران که شب گذشته منتشر شد، تعداد شهرهای کرونایی افزایش یافت؛ به‌طوری‌که۱۲۰شهرستان ایران در شرایط قرمز کرونایی قرار گرفتند. به گزارش ایسنا، با توجه به گسترش سویه امیکرون در سراسر ایران، شب گذشته (۱۵بهمن‌ماه ۱۴۰۰) نقشه جدید کرونایی کشور از سوی وزارت بهداشت منتشر شد و بر اساس آن ۱۲۰شهرستان در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفتند. دیروز نیز  فرمانده ستاد مقابله با کرونا از  افزایش ۵۱درصدی بستری در مراقبت‌های ویژه خبر داد. زالی گفت: در سه هفته اخیر میزان مراجعه بخش‌های سرپایی ۱۵۷درصد، بستری در بخش مراقبت‌های ویژه ۵۱درصد و میزان بستری سه تا پنج برابر افزایش داشته است و در ۲۴ساعت گذشته ۱۶هزار نفر به بخش‌های بهداشت و درمان مراکز دولتی مراجعه کرده‌اند.

 

کل کشور؛ کانون اُمیکرون

خبرگزاری ایسنا در گفت وگو با مسعود یونسیان دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ می‌آورد: درست است که ما بحث پیشگیری را مقدم می‌دانیم، اما تاکید بر پیشگیری اولیه تا قبل از وقوع واقعه موثر است. زمانیکه واقعه رخ داد و نتوانستید از آن پیشگیری کنید، متخصصین بهداشت اعلام می‌کنند که باید به فکر فراهم کردن اقدامات درمانی برای جلوگیری از عوارض بیشتر بیماری باشیم. بر این اساس در شرایط فعلی توصیه من این است که بیمارستان‌ها به فکر ترمیم کادر درمان خود باشند، ‌ کادر تازه نفس بیاورند، اگر نارضایتی در پرسنل وجود دارد یا بیمارستان به تعهداتی که داشتند، عمل نکردند، ‌ باید دولت هرچه سریع‌تر وارد عمل شده و رضایت کارکنان را جلب کند. در عین حال بحث تامین و در نظر گرفتن دارو، ‌ اکسیژن و... بسیار مهم است. همچنین توزیع تخت‌ها بین موارد اورژانس و غیر اورژانس بسیار مهم است؛ چراکه اگر در حال حاضر نیرو، تخت، دارو، اکسیژن و سایر اقلام و تجهیزات مورد نیازمان را تامین نکنیم، وقتی که در بحران قرار می‌گیریم، فرصتی برای این کار وجود ندارد. اگر قرار است واکنش سریعی انجام شود، باید در حوزه ایجاد تسهیلات درمانی و بیمارستانی برای موارد شدید باشد.

 

جمع‌بندی

رسانه‌های اصولگرا در مهمترین گزارش‌های خود توجه ویژه‌ای به شیوع امیکرون داشته‌اند و معتقد هستند که این ویروس برخلاف پیک‌های قبلی کودکان را بیش از بزرگسالان به این بیماری مبتلا می‌کند و اغلب واکسن‌گریزان را از پا درمی‌آورد. به همین دلیل هم می‌بایست با توجه به شدت گرفتن شیوع امیکرون در جامعه و افزایش موارد ابتلاء، بستری و فوتی در روزهای پیش رو، بهتر است که تدابیر سخت‌تری برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی در اماکن عمومی و مراکز تجاری و اداری، در نظر گرفته شود.

رسانه‌های اعتدالگرا هم به شیوع گسترده امیکرون پرداخته‌اند و معتقد هستند که ۱۲۰ شهرستان در ضعیت قرمز، ۱۶۷ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۵۳ شهرستان در وضعیت زرد و فقط ۸ شهرستان در وضعیت آبی قرار درند، اما اعلام این رنگ‌بندی با دفعات قبل یک تفاوت دارد.

رسانه‌های اصلاح‌طلب نیز مهمترین گزارش‌های خود به شیوع گسترده امیکرون در کشور اختصاص دادندو نوشتند ۱۲۰ شهر ایران در شرایط قرمز کرونایی قرار گرفتند.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه